Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gränshandel. Nya siffror visar att gränshandeln minskar något. Nordby Shoppingcenter räknar dock med att sätta försäljningsrekord i år.

Lägre gränshandel bland norrmännen

Norrmän gränshandlar mindre visar färska siffror från norska Statistisk sentralbyrå. Våra grannar handlade för drygt en miljard mindre under perioden oktober 2015 till september i år, jämfört med föregående tolvmånadersperiod.

Livsmedel, tobak och alkoholdrycker är billigare i Sverige än i Norge, vilket resultaterar i en stark gränshandel för Strömstad. Men den svenska gränsen har under den senaste tiden mist lite av sin lyster för norrmännen, visar nya siffror från Statistisk sentralbyrå. Från oktober 2015 till september i år spenderade norrmän 12,8 miljarder norska kronor på gränshandel. Det är 1,1 miljarder, eller åtta procent, mindre än föregående tolvmånadersperiod. Även antalet dagsturer sjönk under samma period med sju procent, från 7,9 miljoner turer till 7,4 miljoner.

Hans Friberg, näringslivsutvecklare på Strömstads kommun, säger att det är sårbart om gränshandeln minskar men tror ändå inte att Strömstad skulle drabbas så hårt.

– Strömstad ligger geografiskt sett bra till för norrmännen. Vi har det lättare än vad till exempel Tanum har. Jag ser en fortsatt stark gränshandel, bland annat för att reallöneökningen har kommit i gång i Norge och att den norska kronan har stärkts i år. Men vi måste ändå bli bättre på att marknadsföra Strömstads stadskärna för att locka hit fler.

Conny Andersson, ordförande för köpmannaföreningen, är inne på samma linje.

– Alla i stan måste hjälpas åt att ta tillbaka marknaden, från handlare till boendeenheter och turismföretag. Det handlar om att skapa ett mervärde, att trycka på de upplevelser som finns här.

Att handeln har gått ner är en verklighet som Strömstads handlare har levt med i ett par år.

– Framförallt har slumphandeln försvunnit, kunderna vet i dag vad de ska ha när de kommer in i en butik. Att gränshandeln har minskat är ingen hemlighet, det intressanta är vad det beror på. Och där finns en mängd faktorer som spelar in, allt från beteende till ökad näthandel.

Att utveckla centrum är ett ständigt pågående arbete inom köpmannaföreningen, och Conny Andersson trycker på att många handlare har det tufft men ändå kämpar vidare.

– Vi har länge åkt snålskjuts på kronkursen till norrmännens fördel, men just nu är vi nere i en svacka. Dock tycker jag att vi har fått bättre grepp om situationen vilket gör att vi kan jobba vidare med nya förutsättningar. Strömstad kommer att få en ny handelstopp.