Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lägsta ungdomsarbetslösheten på elva år

I mars minskade arbetslösheten bland ungdomar i Västra Götalands län med en halv procent i jämförelse med förra året. Detta ger den lägsta ungdomsarbetslösheten på elva år. Siffrorna är även glädjande för flera av Bohusläningens kommuner och Orust är bäst i hela länet.

Det är arbetsförmedlingen som har släppt sin verksamhetsstatistik från i mars. Den visar på en stor återhämtning när det gäller arbetstillfällen för ungdomar sedan finanskrisen i slutet av 00-talet. I årets tredje månad var 6,8 procent av personer i åldern 18-24 år arbetslösa, vilket är den bästa siffran på elva år.

– Det är en blandning av starkt läge på arbetsmarknaden och att ungdomskullarna har minskat. Båda delarna bidrar till minskningen, säger Fredrik Mörtberg, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Detta skapar helt andra förutsättningar än för de som var ungdomar i början av decenniet. 2010 var ungdomsarbetslösheten i länet uppe i hela 17,5 vid samma tidpunkt.

– Det är jättepositivt att det är en såpass god arbetsmarknad. Det är viktigt att komma ut skaffa erfarenhet, oavsett om man vill jobba eller studera, säger Mörtberg.

Störst skillnad i Tanum

Orust är den kommun med lägst arbetslöshet bland ungdomar med sina 3,3 procent. Detta trots att antalet arbetslösa ökade något från förra året, närmare bestämt från 21 till 25 ungdomar som står utan arbete.

I Uddevalla har antalet arbetslösa ungdomar sjunkit med 29,58 procent det senaste året. I mars förra året var 355 ungdomar arbetslösa i jämförelse med årets 250. Störst skillnad går att utskilja i Tanum där ungdomsarbetslösheten har sjunkit med 57,78 procent när det i år var 19 ungdomar utan arbete i jämförelse med förra årets 45.

– Det är ringar på vattnet. Vi har en bra inflyttning, fått igång bostadsbyggandet och vi har ett blomstrande näringsliv. Företagen nyanställer och det är en positiv anda i kommunen, så det känns jättekul, säger Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande.

Munkedal går åt andra hållet

I Munkedal går däremot utvecklingen åt andra hållet. Antalet ungdomar utan sysselsättning har gått från 35 till 45, vilket är en ökning med 28,57 procent i jämförelse med förra året.

– I antal är det inte så många och det finns ingen lätt sak att peka på. Det skulle kunna vara ungdomar som kliver av en utbildning till exempel men vi följer utvecklingen, säger Clas Hedlund, näringsutvecklare Munkedals kommun.

Sett till hela länet förväntas dock situationen bli än bättre. Enligt arbetsförmedlingens prognos kommer det bli fler sysselsatta under året och Västra Götalands län ses som en av de starkaste arbetsmarknaderna i hela landet.

– Det är en period när det gått bra för industrin och så händer det mycket på byggsidan. Man får även se på omvärlden och det verkar inte bli någon lågkonjunktur nu, så sammanlagt är det ett bra läge, säger Fredrik Mörtberg.

Läget i din kommun:
Kommun 2019 2018
Uddevalla 250 355
Tanum 19 45
Färgelanda 19 32
Lysekil 45 57
Sotenäs 20 20
Orust 25 21
Munkedal 45 35