Det kommer bli mer vegetarisk mat för Länsstyrelsens cirka 900 medarbetare i Västra Götaland framöver.
Det kommer bli mer vegetarisk mat för Länsstyrelsens cirka 900 medarbetare i Västra Götaland framöver. Bild: Christine Olsson/TT

Länsstyrelsen ska äta klimatsmartare

Länsstyrelsen i Västra Götaland ska servera mer klimatsmart mat på sina möten. Det ska bli mindre kött, och i stället mer vegetariskt.
– Det är viktigt att vi lever som vi lär, säger klimatstrategen Svante Sjöstedt.

ANNONS
|

Länsstyrelsen i Västra Götaland, myndigheten som tillsammans med VG-regionen samordnar klimatarbetet i Västra Götaland, har beslutat att byta ut maten på sina möten och konferenser. Tidigare har riktlinjen varit att servera ekologisk och närproducerad mat, och nu ska fokus ligga på vegetarisk mat.

Det kött som trots allt serveras ska komma från naturbeteskött, som håller landskapen öppna, och fisken från hållbara bestånd.

– Det är viktigt att vi lever som vi lär. När vi har konferenser, caterar mat, har interna möten, då ska det vara klimatsmart mat som gynnar biologisk mångfald, säger Svante Sjöstedt.

Hur påverkar det här era kostnader? Vegetariskt kan ju vara billigare, men naturbeteskött är å andra sidan dyrare.

ANNONS

– I vissa fall blir det en högre kostnad, och vi har tänkt på det inom det interna, att om man i fortsättningen ska kunna beställa en skinkmacka ska det vara ekologiskt och, då blir det lite dyrare. Men det här har tagits ända upp på länsledningsnivå, så det är sanktionerat att vi ska göra det här och då får vi leva med att det kan bli en kostnad. Men exakt hur stor skillnad det blir har vi inte räknat på, men vi kommer följa upp det.

Inget flaskvatten

Länsstyrelsen har sedan tidigare valt att inte bjuda på buteljerat vatten vid sina möten. I stället är det kranvatten som gäller.

Beslutet togs i måndags, och under veckan har de anställda informerats. I slutet av oktober kommer föreläsningar att hållas med profilerade kockar som arbetar efter samma filosofi.

– Kött ger stor klimatpåverkan, och i Sverige äter vi mycket mer kött i dag än i början på 90-talet. Det behöver minska av hälso- och klimatskäl. Samtidigt är det så himla viktigt att hålla landskapen öppna och bevara mångfalden. Budskapet är att äta mindre mängd, men godare och miljövänligare kött i framtiden, säger Svante Sjöstedt.

ANNONS