Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Kent Eng
Arkivbild. Bild: Kent Eng

Länsstyrelsen tvingas erbjuda man anställning

Två kvinnor fick tidsbegränsade tjänster vid Länsstyrelsen i Västra Götalands län i somras. Nu får myndigheten bakläxa och tvingas erbjuda anställningarna till en man i stället.

Bakom beslutet står Statens överklagandenämnd dit mannen vänt sig för att överklaga tillsättningen av de båda tjänsterna. Mannens argument var att han är mer kvalificerad än de båda kvinnorna och alla ledamöter utom en i överklagandenämnden är av samma uppfattning.

Beslutet innebär att nämnden undanröjer Länsstyrelsens beslut att anställa de båda kvinnorna och i stället "erbjuda XX den aktuella anställningen." Beslutet kan inte överklagas.

Kallades inte till intervju

Det var i somras som Länsstyrelsen i Västra Götalands län lyste ut de två tidsbegränsade anställningarna vid en av sina enheter. Båda tjänsterna sträcker sig fram till årsskiftet och gick till två kvinnor. En man som också anmälde intresse för jobben blev aldrig kallad intervju och överklagade alltså tillsättningarna av de aktuella befattningarna.

I sitt yttrande motiverar länsstyrelsen sitt val av kandidater med att kvinnorna, på ett bättre sätt än mannen, lyckats framhålla på vilket sätt deras erfarenheter och personliga egenskaper gjorde dem lämpade för tjänsterna.

"De har även lyft fram hur de arbetar självständigt och ser på samarbetet med andra. XX har i sin ansökan framhållit sina tidigare utbildningar och tidigare arbetsuppgifter. Länsstyrelsen anser att vid en kvalitativ helhetsbedömning, är det de anställda kandidaterna som får anses vara bäst lämpade för denna befattning. /.../Hans skicklighet bedömdes inte vara kvalificerande för att gå vidare i urvalsprocessen.", sammanfattar länsstyrelsen.

"Sakliga grunder"

Enligt Statens överklagandenämnd ska, beslut om statliga anställningar, endast vila på "sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet. Det följer av 4 § lagen (1994:260) om offentlig anställning att skickligheten ska sättas främst om det inte finns särskilda skäl för något annat."

I sitt beslut understryker nämnden att mannen "väl uppfyller profilkraven enligt annonsen" och att han med utgångspunkt från samtligas ansökningshandlingar får "anses skickligare än" de båda kvinnorna och därför borde ha erbjudits tjänsterna.