Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den första händelsen som läraren varnas för utspelade sig i skolans omklädningsrum. Bild: TT/Exponera
Den första händelsen som läraren varnas för utspelade sig i skolans omklädningsrum. Bild: TT/Exponera

Lärare hällde vatten på elev – varnas

Först hällde läraren vatten på en elev. Några månader senare slog hon en annan elev på benet. Nu varnas läraren för de två händelserna, som ägde rum när hon arbetade på en skola i Trollhättan.

Det var under hösten för ett antal år sedan som den första händelsen ägde rum. Flera elever hade då vattenkrig i idrottshallens omklädningsrum. Läraren blev arg, och först skrek hon åt eleverna. Sedan tog hon en flaska från en lågstadieelev, tryckte in eleven i ett hörn och hällde vattnet i flaskan över hen. Därefter drog hon in eleven i omklädningsrummets dusch och satte på vattnet i duschen. Först efter detta släppte läraren eleven.

Några månader senare hamnade läraren i konflikt med en annan elev, som hon då slog på benet med öppen handflata. Slaget gjorde enligt eleven inte ont, men upplevdes som en kränkning.

Hänvisar till elevens utsatthet

Nu har Lärarnas ansvarsnämnd utdelat en varning till läraren. Varningen kommer efter en anmälan från Skolinspektionen, som menar att lärarens agerande har ”inneburit ett allvarligt åsidosättande av den professionalitet som åligger en legitimerad lärare och det förtroende som vuxna i skolan åtnjuter”.

Lärarnas ansvarsnämnd bedömer den första händelsen som allvarlig, och hänvisar till elevens utsatthet och att läraren ”inte besinnade sig och upphörde med sitt handlande i ett tidigare skede”. De menar att även den senare händelsen är allvarlig, om än ”mindre graverande än den första”, och att den utgör ”ett upprepat felaktigt beteende”.

Motsätter sig varningen

Läraren motsätter sig varningen. Hon menar att hon arbetade i ett utsatt område där det var vanligt att elever ”hotade, kränkte eller använde fysiskt våld”, och att hon innan händelserna hade påpekat för rektorn på skolan att hennes arbetssituation inte fungerade. Hon påpekar även att hon inte har fått några anmärkningar på sitt arbete på sin nya arbetsplats, där hon jobbar sedan tre år tillbaka.

Lärarnas ansvarsnämnd skriver att de har förståelse för lärarens ansträngda arbetssituation, men menar att det inte ursäktar hennes agerande. Därför beslutade de att trots de speciella omständigheterna varna läraren.