Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Irene von Götz reste 30 mil för åtta styng. Foto: Agneta Källberg.

Lång färd förbi stängda vårdcentraler

Efter 30 mil hade Irene von Götz behandlats för ett sår som behövdes sys. Turnén genom Bohuslän gick förbi stängda vårdcentraler. SVT Nyheter Väst rapporterar idag om resan för att få sy åtta stygn.

Irene von Götz från Tyskland, firade semestern i Strömstad i somras. När hon badade skadade hon knät och behövde sys. Grannen och Strömstadbon Anders Ekström följde med Irene von Götz på turnén genom Bohuslän i den långa jakten på stygn.

Första anhalt var Strömstad. Men där var vårdcentralerna stängda när klockan var sju på kvällen. Färden gick vidare 10 mil till Uddevalla genom Tanumshede. Inte heller där fick hon hjälp utan fortsatte till akuten i Trollhättan. Med nummer 25 i kön fick de besked om att såret inte skulle kunna sys förrän nästa dag.

Visserligen hade jourmottagningen i Uddevalla vid det laget öppnat men de fick veta att det då inte fanns någon möjlighet att sys där.

Efter ett tips gick resan sju mil norrut till Bäckefors och Dalslands sjukhus.  När klockan var 00:30 var Irene von Götz färdigbehandlad och hon kunde resa tillbaka till Strömstad igen. Väl hemma hade hon rest 30 mil, passerat flera stängda vårdinrättningar- allt för åtta stygn. 

– För mig är det här ofattbart, det behövs verkligen en akut i Strömstad eller i närheten som är öppet dygnet runt, säger Irene von Götz till SVT Nyheter Väst.

Strömstadbon Anders Ekström reagerar också.

– Det finns ju ingen vård! Jo, mellan 8-17 på vardagar, men dygnet har ju 24 timmar. Och vi betalar precis lika mycket i skatt som de i centrala Göteborg, eller Trollhättan. Nu får de i Trollhättan visserligen också vänta för hela Bohuslän åker till deras sjukhus, säger han.

Bohusläningen har tidigare rapporterat om de aktionsgrupper som gått samman i protest mot stängda vårdcentraler i Västsverige. 

Läs mer: Aktionsgrupper bildar nytt nätverk