Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Uddevalla sjukhus Bild: Lasse Edwartz

Landsbygdsbor drabbas när övernattningsenhet stängt

Övernattningsenheten på Uddevalla sjukhus kommer inte öppna igen efter sommaren. Det finns inget krav att sjukhus ska erbjuda möjlighet till övernattning, men beslutet slår mot patienterna som bor långt från sjukhuset.

Att stänga övernattningsenheten på Uddevalla sjukhus "bör analyseras i termer av diskriminering", skriver sjukhuspersonalen som arbetar med patienter med svåra smärtsyndrom i ett brev till sjukhusledningen. De som främst drabbas är kvinnor, eftersom de oftare lider av långvarig smärta än män. Patienter med begränsad ekonomi samt de som bor på landsbygden och har långt till sjukhuset.

Enheten är vanligtvis stängd under sommaren, men nytt för i år är att den inte öppnar till hösten igen. Och för de patienter som använt möjligheten att övernatta finns det ingen plan för.

– Det finns ett pågående arbete för att se om övernattningsmöjlighet kan erbjudas igen, fast organiserad på annat sätt. Men det blir inte direkt efter sommaren, konstaterar Olof Ekre, tillförordnad sjukhusdirektör.

LÄS MER: Här är sjukvårdens förslag till nedskärningar

Övernattning – ingen skyldighet

Patienter med svåra smärtsyndrom kan få så kallad multimodal rehabilitering, det kräver heltidsnärvaro under åtta veckor. Dessa är några av de som hamnar i kläm.

"Många är de patienter som för oss har berättat att övernattningsenheten har spelat en helt avgörande roll för deras möjligheter att orka genomgå rehabilitering," skriver personalen i sitt brev och konstaterar "Hälso- och sjukvården skall vara jämlik."

Olof Ekre, vill inte kommentera kritiken utan hänvisar till sjukhusdirektörens svar på skrivelsen. Dock påpekar han att erbjudande om övernattning inte är en skyldighet utan funnits som en service för att underlätta.

– Därför måste vi prioritera den sjukvård som vi måste kunna ge.

Sjukhusdirektör Järbur skriver bland annat i sitt svar: "När det gäller övernattningsenheten är vi väl medvetna om den betydelse den har för olika patientgrupper. Det har dock funnits flera problem med hur användandet ser ut."

Beslutet att stänga enheten är en av åtgärderna sjukhuset tar till för att spara pengar. För att sänka kostnaderna ser de nu över om regionservice kan ta över driften samt att höja avgiften för de som övernattar.

LÄS MER: Ytterligare 100 tjänster ska bort från NU-sjukvården