Arkivbild. Djuren på bilden har inget med artikeln att göra.
Arkivbild. Djuren på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Lantbrukare förbjuds ha djur

Långvariga brister och flera förelägganden utan att djurens miljö förbättrats. Nu förbjuds en lantbrukare i Bohuslän att äga och sköta nötkreatur.

ANNONS
|

Länsstyrelsen har beslutat att ge en lantbrukare i Bohuslän djurförbud. Lantbrukaren får inte ha hand om nötkreatur och måste göra sig av med de djur han redan har.

Bakgrunden till beslutet är att länsstyrelsen under flera års tid, från 2013 till i år, gjort återkommande kontroller hos lantbrukaren och då konstaterat brister i djurhållningen. Vid sex tillfällen har lantbrukaren fått förelägganden att åtgärda brister.

Föreläggandena har bland annat gällt att han var tvungen att avliva sex ungdjur då de bedömts som allt för magra och eftersatta i tillväxten. Men också att se till att djuren haft rena och torra stallplatser, att installera temperaturlarm, inrätta en sjukbox och andra åtgärder för att förbättra den fysiska miljön i ladugården.

ANNONS

Väl omhändertagna

Enligt ett utlåtande från en veterinär har djuren, med få undantag, varit i gott hull, rena och i övrigt väl omhändertagna. Däremot har ladugården varit omodern och tungjobbad.

Länsstyrelsen gör bedömningen att utrymmena där djuren har hållits inte har uppfyllt föreskrifterna och att lantbrukaren upprepade gånger förelagts att åtgärda bristerna men utan att göra detta. Samtliga brister har varit kopplade till hållning av nötkreatur och lantbrukaren anses därför inte ha förmåga att ta hand om kor.

ANNONS