Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Många ringer just nu till 1177 vårdguiden för att boka tid till covidtest. Det är dock inte möjligt. Och nu uppmanar verksamheten allmänheten att sluta ringa av fel anledning. Bild: Janerik Henrsson/TT

Larmet från 1177: Ring inte oss om du vill boka tid

Provtagningarna för pågående coronasmitta är i full gång i Västra Götalandsregionen. Nu larmar 1177 Vårdguiden om långa köer på deras telefonlinjer – på grund av en stor missuppfattning.

Sedan i våras är det möjligt för dem med coronasymptom att testa sig på vårdcentraler för att få svar på om de bär på smittan, så kallade PCR-test.

Nu vittnar 1177 Vårdguiden om att det är högt tryck på tidsbokningen av testerna och att det lett till långa köer på deras telefonlinjer.

Men många ringer av fel anledning: de vill via 1177 boka tid för provtagning, vilket inte är möjligt.

– Det ökade trycket på 1177 Vårdguiden på telefon har stundtals lett till långa kötider som innebär att de som är sjuka och behöver bedömning av sjuksköterska har svårt att komma fram, säger Jill Johansson, verksamhetschef 1177 Vårdguiden i ett pressmeddelande.

De hänvisar i stället patienter som vill boka tid för provtagning till sin vårdcentral. Antingen genom att ringa, eller boka tid digitalt.

Senare i höst kommer Västra Götaland även erbjuda antikroppstest till allmänheten. Inte heller detta test går att boka in via 1177 Vårdguiden.

LÄS MER: Regionen: Antikroppstest för allmänheten inom tre veckor