Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Trafikkontoret Göteborgs Stad
Bild: Trafikkontoret Göteborgs Stad

Lastfartyg körde på Götaälvbron

Natten till i fredags körde ett fraktfartyg in i ett av Götaälvbrons påseglingsskydd, som skyddar bropelarna. Kollisionen var så kraftig att konstruktionen inte längre ger fullt skydd till bron.

Götaälvbrons konstruktion har inte skadats men påseglingsskyddet, som fungerar som ett skydd vid eventuella påseglingar, är inte längre funktionellt.

Just nu pågår arbete med att reparera det skadade skyddet.

– Vi har ägnat oss åt att inspektera skadorna och att bedöma vad vi ska göra för att återställa dem. Det är bara själva skyddet som är skadat. Brokonstruktionen har inte fått några skador. Men vi behöver återställa skyddet för att säkerställa säkerheten för bron. Man kan inte ha en bro utan påseglingsskydd, säger Jan Rinman, biträdande trafikdirektör på Göteborgs stad.

– Vi vet inte hur olyckan gått till mer än att det var ett fraktfartyg som var på väg norrut i Göta Älv som körde på skyddet. Varför det hände vet vi inte, säger Tobias Fälth, presskontakt på Sjöfartsverket.

Nu ska olyckan utredas men det är ännu oklart om huruvida det blir ett fall för Statens haverikommission eller Sjöfartsverket.

Fraktfartyget klarade sig med mindre skador.