Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Leksakerna som dominerade skolgården

Jojon skulle ha kullager, pokemonkorten i glitter var de mest värdefulla och vad var egentligen grejen med Pogs? Vi tar med dig på en nostaligtripp över leksakerna som trendat på de svenska skolgårdarna genom åren.

Pokémonkort

Vem drömde inte som barn om att öppna ett färskt paket pokemonkort och finna en Charizard i glitter längst ner i leken?
Pokémonkorten har utvecklas oerhört från att de började dyka upp som samlarobjekt på skolgården. Från vanliga kort och glitterkort till EX-kort, till Gold-EX-kort. Sällan följdes spelets verkliga regler utan allt som oftast bytte man till sig objekt eller vann kort genom kasttävlingar.
Foto: Bengt Nilsson

Pogs

Pogs, de små cirkelformade skivor med olika tryck på, var ett populärt samlarobjekt under 1990-talet. Pogs är oftast tillverkade i papp, men förekommer även i hårdplast och metall.
Pogsen förvarades oftast i pärmar eller avlånga plaströr som kallades pogrör. Leken gick ut på att man man skulle staplade pogbrickorna. Sedan använde vardera spelare sin "slammer", en tjockare pog för att slå högen. Varje pog som landade uppåtvänd tillföll spelaren som slog på högen.

Bild: Wikimedia Commons

Tamagotchi

Tamagotchin var en elektronisk leksak från japan med en liten LCD-skärm och tre knappar. På den digitala leksaken skulle man uppfostra ett digitalt husdjur som man underhöll genom att mata, leka och disciplinera. Tamagotchin utsågs 1997 till årets julklapp i Sverige.
Foto: Elisabeth Alvenby

Jojon

Jojon har genom historian varit en ständigt återkommande trend på svenska skolgårdar. Leksaken är gjord utav två diskar med ett snöre som utövaren fäster runt sitt ena finger.
Klassiska tricks som "jorden runt" och "gå med hunden" var nödvändiga att lära sig för att inte klassas som en amatör.
Foto: Bertil Ericson

Puttekulan

Den tidlösa puttekulan har varit med sedan romarnas tid och man ser fortfarande att barn dyker upp med en kulpåse till skolan, sisådär vartannat år. Kulorna förekommer som stenkulor, glaskulor och dankar.
Spelet går ut på att antingen i en sandlåda eller på skolgården skjuta ned motståndarens kulor från ett visst avstånd. Sätter man vinner man motståndarens kulor. Missar man förlorar man sin egen. Det är inte svårare en så.
Foto: Annika Karlbom

Diabolo

Diabolo är ett jongleringsredskap format som ett timglas som spinner med hjälp av ett snöre som hålls som av två pinnar som ursprungligen kommer från Kina. Den spinnande leksaken anses vara en av världens äldsta och har under upprepade perioder kommit och gått på svenska skolgårdar.

Bild: Wikimedia Commons

Hockeykort

Under 1990-talet var det populärt att samla på hockeybilder av sina idoler i album och även byta kort med andra barn. 2016 såldes världens hittills dyraste hockeykort, nämligen Wayne Gretzkys rookiekort från 1979 för fyra miljoner kronor.

Bild: Wikimedia Commons

Fidget spinner

Fidget spinnern var överallt på svenska skolgårdar 2017. Det gick inte att snurra ett varv innan ett barn skulle visa hur snabbt den kunde snurra sin spinner. Leksaken marknadsfördes som att den hjälpte barn med koncentrationssvårigheter att fokusera bättre. På vissa skolor förbjöds den, på andra användes den som hjälpmedel för elever med spring i benen.
Foto: Ivan Sekretarev

Gogo's

Gogo's är små platsfigurer som var ett samlarobjekt bland barn från slutet av 1990-talet till mitten av 2000-talet. Förutom att vara ett samlarobjekt kunde man vinna Gogo's genom ett spel där plastpjäserna ställdes upp på rad och man försökte knäppa sin spelpjäs på motståndarnas.

Bild: Wikimedia Commons

Twistband

Twist är en lek där ett gummibansliknande snöre. Man knyter bandet till en ring där två personer står och spänner ut bandet med ben eller kropp. Den som är på tur hoppar mellan bandet, exmpelvis sida, sida, isär och ut. Att hoppa twist var en lek som var populär på skolgårdar under mitten och slutet av 1900-talet och namnet delas med den engelska dansen twist vilket kan ha varit en inspiration.

Bild: Wikimedia Commons

Rockring

En plastring i oftast vit och en färgglad färg som kunde användas på många olika sätt. Det mest klassiska användningsområdet förblir dock rockringens ursprungliga syfte: att snurra ringen runt kroppen. Den som var normalt begåvad på att rockade rockringen runt området vid midjan och höfterna men den som ville stajla på riktigt skjutsade runt ringen på hela kroppen: halsen, knäna och ankeln.
Foto: Kent Eng

Gameboy

Oavsett om det gällde Original-Gameboy från 1989, Gameboy Pocket, Advanced eller Colour så har olika generationer fängslats av de bärbara Nintendospelen. De modiga trotsade eventuella spelförbud och föräldrars uppmaningar att inte ta med och riskera att tappa bort den älskade spelkonsolen för att få sig en spelstund på skolgården.
Foto: Gorm Kallestad/TT

Rubiks kub

Den färgglada Rubiks kub är lätt att känna igen och har varit ett populärt pussel hos både vuxna och barn sedan det patenterades på 70-talet. Att se till att alla sidor hade samma färg kräver vridningar och vändningar och har utgjort ett populärt, lugnare alternativ till skolgårdens annars aktiva aktiviteter. Framför allt är den är lätt att stoppa i ryggsäcken och bära bland skolböcker och pennskrin – och man kan enkelt ta vid där man slutade.
Foto: AP Photo/Shizuo Kambayashi