Lennart: "Jag försöker att glömma. Glömma och förlåta."

Lennart levde under hot och våld i ett förhållande under flera år. Han kallades för "äckel", hotades med kniv och misshandlades med en mortel.

ANNONS
|

Vi träffar Lennart hemma i sitt kök. Han sitter vid köksbordet, på samma sida som han satt innan han träffade Pia. Efter att de gift sig kontrollerade hon allt, även var i hemmet som han satt någonstans.

– Vi träffades på en dejtingsida på nätet. Det var en ren slump. Sedan fortsatte det och vi pratade över telefon och efter att tag bestämde vi oss för att träffas, säger Lennart.

Han berättar att han åkte och hälsade på henne några dagar i hennes hemstad. Under tiden bodde han på hotell och de umgicks hela dagarna.

ANNONS

– Vi blev kära. Jag kände att nu har jag träffat den rätta att älska.

"Stämningen förändrades"

Efter ett tag hälsar Pia på honom i hans hemstad. De blir tillsammans. Efter bara några månader hade de bestämt sig för att gifta sig.

– Jag såg aldrig hennes dåliga sidor. Kärleken är ju blind.

Lennart hade två barn från ett tidigare äktenskap som bodde hos honom varannan vecka. Han hade fortfarande god kontakt med sin före detta fru. Men Lennarts situation ändrades efter att han träffat Pia, berättar han.

– Efter att vi gift oss blev hon väldigt kontrollerande. Hon ville veta vilka jag pratade och kollade mina sms. Stämningen förändrades.

"Hon sa att mina vänner var dåliga"

Lennart berättar att hon började kalla honom för nedvärderande saker, och ringde honom upp till tjugo gånger per dag när han jobbade för att se vad han gjorde.

– När vi var hemma fick jag inte sitta på min vanliga plats på köksbordet med datorskärmen vriden bort från rummet. Jag var tvungen att sitta så att hon hela tiden kunde se vad jag gjorde på skärmen.

Lennart fick inte längre träffa sina vänner och han började tappa kontakten med dem, berättar han.

ANNONS

– Hon sa att mina vänner var dåliga och hon betedde sig illa mot dem när de var här. Hon hade kontroll över min mobiltelefon och jag fick inte prata med dem.

De första slagen

Lennart berättar om en eftermiddag när han kommit hem från jobbet.

– Jag satt och gjorde klart några jobbgrejer på datorn när hon kom hem. Hon visste inte att jag var hemma, för jag brukar komma hem senare. Hennes ögon blev svarta, hon såg mordisk ut. Hon började slå mig i ansiktet. Jag blev chockad och reste mig och då började hon sparka mig. Jag la mig ner för att skydda mig medan hon sparkade.

Lennart berättar att han hamnade i ett tillstånd av chock och rädsla. Under de närmaste åren blev han slagen, hotad med kniv och misshandlad med en mortel. I en journalanteckning från ett sjukhus står att Lennart utsatts för misshandel och att han är stressad och mår dåligt. Men han polisanmälde aldrig Pia, och han lämnade henne inte heller. Misshandeln upphörde först när Pia blev gravid.

– Jag anmälde aldrig. På något konstigt sätt vill man ju skydda sin fru och sin familj. Hon gjorde aldrig något inför mina tidigare barn så det var bara jag som drabbades. När vi sedan fick vår egen dotter blev allt lugnare. Jag kände mig lycklig trots det som varit, och hon slog inte längre. Även om hon fortsatte att hota. Jag hoppades fortfarande att det skulle bli bra.

ANNONS

"Fortfarande stressad"

Eftersom hoten fortsatte och Pia började hota att slå deras dotter, ansökte Lennart om skilsmässa och till slut separerade de.

– Nu ett tag efteråtbörjar jag må bättre. Jag kan vara hemma och göra vad jag vill utan att vara rädd. Kratta i trädgården eller dammsuga bilen. Jag är fortfarande stressad men jag ser henne inte mycket längre och vi har delad vårdnad. Jag försöker att göra det bästa för min dotter. Jag försöker att glömma. Glömma och förlåta.

Fotnot: Pia och Lennart heter egentligen något annat.

Både män och kvinnor utsatta

Drygt var femte person i befolkningen har någon gång i sitt liv utsatts för brott i en nära relation, enligt Brå.

I Brås nationella kartläggning av brott i nära relationer 2012 var andelen kvinnor som utsattes för brott i en nära relation i princip jämnstor med andelen utsatta män (7,0 procent av kvinnorna och 6,7 procent av männen).

Kvinnor utsätts oftare än män för grovt och upprepat våld från en partner. När det gäller lindrigare former av våld (som att bli knuffad, få saker kastade på sig eller bli dragen i håret) drabbas män och kvinnor i liknande utsträckning.

Det är vanligare att kvinnor utsätts för sexuellt våld i nära relationer. Men män utsätts också för sexuellt våld (framför allt i samkönade relationer) som kränkande sexuella handlingar, våldtäktsförsök och våldtäkt.

Under en livstid är det en större andel kvinnor som uppger att de varit utsatta; drygt 25 procent av kvinnorna och knappt 17 procent av männen.

Källa: Brå, Brottsförebyggande rådet och Nationellt centrum för kvinnofrid.

ANNONS