Livsmedelsbutikerna går på högvarv i Strömstad

Försäljningen av torrvaror, mejeriprodukter och kött har sedan i torsdags ökat lavinartat. Men samtidigt som omsättningen skjuter i höjden finns vetskapen bland handlare och butiksägare att gränsen mot Norge kan komma att stänga.

ANNONS
|

Kundvagnar töms och bagageutrymmen fylls upp. I fredags började Strömstads Tidning besöka livsmedelsbutiker i Strömstad och Svinesund.

Som en följd av coronaviruset är det många som handlar mer än vanligt.

Uttryck, som bunkring, hamstring och prepping, betyder kortfattat att vara förberedd med stora kvantiteter av förnödenheter vid en samhällskris.

Roger Hansson äger Ica Kvantum i Strömstad.
Roger Hansson äger Ica Kvantum i Strömstad. Bild: Thomas Bennelind

Roger Hansson äger Ica Kvantum i Strömstad. Klockan är strax efter 16 på fredagen. Parkeringsplatsen intill butiken på Ringvägen är så gott som full med bilar. Och kunderna strömmar in medan butiksägaren har fullt upp med packa in nya varor i kyldiskarna.

– Bunkringsnivån är enormt hög. Det räcker att gå runt ett varv i butiken och titta hur det ser ut i hyllorna. Jag har aldrig sett något liknande, säger Roger Hansson och pekar på en tom hylla.

ANNONS

– Här brukar det vara fullt med mjölpaket, säger han.

Men det är inte bara torrvaror som pasta, konserver och bönor som går åt.

– Jag är lite förundrad över att det är så stor efterfråga på köttfärs och färskvaror, men det har jag hört nu att man fryser in. Det går inte att jämföra med hur mycket som vi vanligtvis säljer, säger Roger Hansson.

Bemanningen i butiken har också förstärkts.

– Ja, vi har tagit in så många vi kan. Alla butiker är i samma situation. Men jag har duktig personal. Vi räknar med att det kommer se ut så här även i helgen. Sedan går det också massa rykten om att gränsen ska stängas, säger han.

På lördagsförmiddagen är trafiken på Oslovägen tät. Här ligger bland annat livsmedelsbutikerna Willys och Euro Cash.

Lena Andersson,  ost- och mejeriansvarig på Willys i Strömstad.
Lena Andersson, ost- och mejeriansvarig på Willys i Strömstad. Bild: Thomas Bennelind

Lena Andersson, ost- och mejeriansvarig på Willys, beskrev tydligt hur hon såg på besökstrycket i butiken.

– Det har varit smått kaotiskt. Handlarna tömmer butiken på kvällarna. Och dagen efter tar vi emot stora leveranser. Varuflödet är högt, säger hon.

Även Lena Andersson märker av att kunderna efterfrågar mejeriprodukter – samt toalettpapper och hushållsartiklar.

– Det är mycket av allt. På torsdagseftermiddagen var det totalkaos. Då tror jag också att norrmännen hade fått något besked om coronaviruset. Det var väldigt mycket norrmän. Danmark har stängt gränsen. Saker och ting kan hända snabbt, säger hon.

ANNONS

Lena Andersson menar också att man som handlare inte behöver vara rädd för att maten ska ta slut.

– Allt flyter på. Jag tror många är rädda för att vi inte ska få in några nya varor. Visst, under det långa loppet vet man inte. Men just nu är finns ingen risk för det. Det kanske är slut i morgon, men sedan kommer det in nya varor dagen därpå.

Göran Lundgren är driftchef för Nordby Supermarket, samt Maximat Nordby och Svinesund. Omsättningen för livsmedelsbutikerna är i miljardklassen. Trycket i butikerna är enormt.

– Ökningen i torsdags var explosionsartad. Sedan var den balanserad på fredagen. Nu på lördagsmorgonen har starten varit extrem. Vi måste utvärdera läget fortlöpande. Det här är en situation som ingen har befunnit sig i tidigare. Vi avvaktar timme för timme, säger han.

Göran Lundgren, Nordby Supermarket
Göran Lundgren, Nordby Supermarket Bild: Thomas Bennelind

Nu har Danmark stängt gränsen. Utrikesdepartementet i Norge avråder från alla resor, som inte är absolut nödvändiga, till samtliga länder. Hur ser du på situationen för er som arbetsgivare?

– Ja, vi har med oss det på bordet. Nu får vi se hur det påverkar kundflödet. Och därefter ta ställning. Samtidigt får vi ha med oss att vi funnits här i 25 år. Handeln har varit extremt bra.

ANNONS

– Vi hoppas och tror att det här blir en månad med korrigering i kurvan. Förhoppningsvis blir det positivt på våren och sommaren. Det viktigaste är att man kommer till rätta med de största utmaningarna som man nu arbetar med.

Vad skulle det betyda för er om Norge stänger gränsen?

– Det skulle betyda att det inte blir någon försäljning över den här perioden. Vi är medvetna om situationen, försöker göra det bästa av läget och förbereder oss för en vår och sommar som vi hoppas och tror ska bli bra senare.

Har ni behövt förstärka bemanningen?

– Vi har kallat in extra på torsdag, fredag och i dag. Men med den senaste informationen stannar vi upp för att se över läget. Därefter fattar vi löpande beslut. Det är omöjligt att spå i det här, det fanns inte någon som trodde att läget skulle se ut så här för en vecka sedan.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS