Ljust på arbetsmarknaden - här finns jobben

Arbetsförmedlingen spår en god arbetsmarknad. Här är några av branscherna att satsa på.

ANNONS
|

Det är enpositiv bild på arbetsmarknaden som beskrivs i den senaste lägeskollen.

Myndigheten har gjort en undersökning om utsikterna och 2000arbetsgivare i Västra Götalandhar intervjuats. Det har handlatom deras förväntningar på framtiden och deras möjligheter att anställa fler.

– Viser ju att sysselsättningen kommer att öka. Det gäller ju även för Bohuslän och iprincip de flesta branscherna. Det är svårrekryterat i nästan alla branscher skulle jag säga, säger Anna Johansson som är arbetsförmedlingens chef i Bohuslän.

Arbetsförmedlingen tror på en ökning med 28 000 fler personer i jobb under 2016 och under nästa år i vårt län. Några av jobben som Anna Johansson pekar ut och som behöver arbetskraft finns i bildspelet.

ANNONS

Men det finns också stora utmaningar kvar. Visserligen har arbetslösheten bland invandrare minskat i år men den stora flyktingströmmen kommer att ge avtryck och under nästa år ökar väntas allt fler skrivas in.

En annan utmaning är det som ger en något splittrad bild av arbetsmarknaden. För arbetsgivare ställer högre krav i form av högre utbildning och särskilda yrkeskompetenser. Så arbetsgivaren har svårare att hitta de de söker trots att gruppen arbetslösa att välja mellan är stor.

– Det finns ett glapp. Det glappet kanske beror på språk eller på personers utbildning men det handlar om hela gruppen arbetslösa. Den största delen av de som är inskrivna idag kan inte ta ett jobb imorgon och vi måste göra insatser för att de ska få kompetensen som efterfrågas, säger Anna Johansson på Arbetsförmedlingen.

Är uppmaningen till dem att plugga mer?

– Vitror inte att gå tillbaka till skolbänken är receptet för det finns en anledning till varför de inte pluggat vidare tidigare. Utan vi måste hitta andra vägar och där måste arbetsgivare också vara med, säger Anna Johansson.

Har du något exempel?

– Ja, inom vården till exempel. Ett vårdbiträde kanske inte behöver plugga för att bli undersköterska utan man kan validera personens kunskaper och göra en individuell bedömning och utgå från det, svarar hon.

ANNONS
ANNONS