”Vi måste nu på alla sätt bryta det här så kraftigt vi bara kan”, sade Västra Götalandsregionens högst ansvarige smittskyddsläkare Thomas Wahlberg vid Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen.
”Vi måste nu på alla sätt bryta det här så kraftigt vi bara kan”, sade Västra Götalandsregionens högst ansvarige smittskyddsläkare Thomas Wahlberg vid Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Lokala restriktioner införs i Västra Götaland

Den negativa smittotrenden för covid-19 tilltar, och på torsdagen infördes nya lokala restriktioner i hela Västra Götaland.
– Det är bara att konstatera att vi har en rejäl ökning nu även i Fyrbodal, säger Niklas Claesson, kommunikationschef i NU-sjukvården.

ANNONS
|

De nya riktlinjerna presenterades vid Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen och påverkar förutom Västra Götaland även Stockholm och Östergötland.

– Vi har nu en stor ökning i många delar av Sverige. Förra veckan tog vi beslut om allmänna råd i Uppsala för att stötta dem i arbetet med att minska smittspridningen där. Häromdagen tog vi ett liknande beslut när det gäller Skåne. I dag kommer ytterligare tre regioner, inledde statsepidemiolog Anders Tegnell.

Även företrädare för regionernas respektive smittskydd deltog vid presskonferensen.

I Västra Götaland har det den senaste veckan rapporterats om en snabbt eskalerande smittspridning. Under vecka 43 rapporterades 1 371 nya konstaterade coronafall – 665 fall fler än veckan innan.

ANNONS

– Vi såg under föregående vecka, framför allt i slutet, en väldigt dramatisk och markant ökning av antalet nya bekräftade fall, sade Thomas Wahlberg, Västra Götalandsregionens högst ansvarige smittskyddsläkare under presskonferensen.

De lokala råden är en skärpning av de befintliga råden och är identiska i samtliga tre regioner. Skärpningen gäller till en början i tre veckor, men kan förlängas.

Bland annat uppmanas allmänheten nu skarpt att avstå platser som köpcentrum och bibliotek.

Det återstår att se hur de nya råden påverkar invigningen av nya Torp köpcentrum, som är planerad till i helgen.

Även ökningen av tillåten publik på idrotts- och kulturevenemang från 50 till 300 personer som aviserats från och med 1 november ställs in i de påverkade regionerna.

LÄS MER: Nya Torp invigs mitt i pandemin

Tredubbling i Uddevalla

Enligt Thomas Wahlberg sprids smittan nu på nytt i hela samhället, och i alla åldersgrupper.

– Vi ser det i hela vår region, vi ser det i alla åldersgrupper. Sammantaget kan man säga att det har gått väldigt fort att få den här snabba smittspridningen. Det är en oroande utveckling och vi måste nu på alla sätt bryta det här så kraftigt vi bara kan, fortsatte han på Folkhälsomyndighetens pressträff.

ANNONS

De allra flesta positiva fallen konstateras fortfarande i Göteborg, men även i Bohusläningens område sker en märkbar ökning jämfört med de senaste veckorna.

Enligt regionens färska veckorapport över smittan på torsdagen smittades 48 personer i Uddevalla under vecka 43, en tredubbling mot föregående vecka.

Ingen av Bohusläningens bevakningskommuner är längre helt förskonade från nya fall. Både Sotenäs och Tanum som hade noll fall förra veckan har nu åter konstaterad smitta.

Ökning även i NU-sjukvården

I NU-sjukvården hade man häromveckan för första gången sedan i mars noll inneliggande patienter som vårdades för covid-19.

Enligt NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson var man dock beredd på att det bara var en tillfällighet, och när de nya restriktionerna nu införs vårdas återigen elva personer för covid-19 inom NU-sjukvården, varav två kräver intensivvård.

– Det är bara att konstatera att vi har en rejäl ökning nu även i Fyrbodal, där vi legat lite efter både Göteborg och Borås i smittoökningen, säger Niklas Claesson.

Han berättar att man har kvar kapaciteten att ta emot fler patienter, men att ett ökat tryck med fler patienter skulle påverka planerad vård som man börjat ta igen från i våras.

– Kapacitetsmässigt har vi det här, och det är det viktigaste. Men om det skulle komma till ett tryck där vi får ställa in vård får det konsekvenser för patienter som redan väntat väldigt länge.

ANNONS

LÄS MER: Kraftig ökning av nya covid-19-fall i Västra Götaland

Sjukdomsfall i covid-19 under vecka 43/totalt

Uddevalla: 48/559

Lysekil: 3/122

Sotenäs: 3/139

Munkedal: 8/79

Tanum: 2/79

Färgelanda: 1/51

Orust: 8/87

Strömstad 2/116

Nya lokala förhållningsreglerna

Allmänhet:

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Verksamheter:

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare:

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Råden börjar gälla omgående från och med torsdagen 29 oktober.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS MER:Här ökar smittan i Bohuslän

LÄS MER:Coronaviruset tillbaka i äldreomsorgen

LÄS MER:Nu skrotas de strikta restriktionerna för 70-plussare

ANNONS