Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lokala restriktioner mot corona införs i Västra Götaland

Lokala restriktioner införs för att minska smittspridningen i Västra Götalandsregionen.
Även Stockholm och Östergötland omfattas av skärpta restriktioner.
Beslutet kommer då antalet fall av covid-19 ökar kraftigt, samt trycket på sjukvården också ökar.

LÄS MER: Lokala restriktioner mot corona införs i Västra Götaland

LÄS MER: Skärpta coronarestriktioner för konserter

Folkhälsomyndigheten har, i samråd med smittskyddsläkare i Stockholm, Östergötland och Västra Götalandsregionen, fattat beslut om lokalt skärpta allmänna råd. De träder i kraft redan under torsdagen och gäller alla som vistas i de aktuella regionerna.

– Vi har nu en stor ökning i många delar av Sverige. Förra veckan tog vi beslut om allmänna råd i Uppsala för att stötta dem i arbetet med att minska smittspridningen där. Häromdagen tog vi ett liknande beslut när det gäller Skåne. I dag kommer ytterligare tre regioner, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

LÄS MER: Kraftig ökning av nya covid-19-fall i Västra Götaland

LÄS MER: Här ökar smittan i Bohuslän

Idrott och köpcentrum begränsas

De lokala råden är en skärpning av de befintliga råden och är desamma i samtliga tre regioner.

Bland annat uppmanas allmänheten nu skarpt att avstå platser som köpcentrum och bibliotek. Uppmaningen gäller också möten, konserter och idrottsaktiviteter samt fysiska kontakter med personerna utanför ens eget hushåll.

– En gemensam analys som vi har gjort med de här tre regionerna har gjort att vi landat i att de här tre områdena är de viktiga att peka på.

Arbetsgivare och verksamheter omfattas av särskilda uppmaningar som ska se till att alla kan följa de allmäna råden.

LÄS MER: Coronaviruset tillbaka i äldreomsorgen

Fakta: Råden som införs

Allmänhet:

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Verksamheter:

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare:

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Råden börjar gälla från och med torsdagen, 29 oktober.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Skärpningen gäller i tre veckor med möjlighet till förlängning.

Möjligheten att skärpa råden finns sedan i förra veckan, för att begränsa lokala utbrott av smittan.

50-gränsen kvarstår

I Västra Götaland meddelar också Anders Danielsson, landshövding, att 50-personersgränsen kvarstår även efter 1 november.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg är oroad över utvecklingen.

– Vi har under hösten legat ganska stabilt egentligen under flera veckor. Men vi såg under föregående vecka och framför allt slutet av föregående vecka en väldigt dramatisk, markant ökning av antalet nya bekräftade fall, säger Thomas Wahlberg.

Han fortsätter:

– I början av denna vecka ser vi en fortsatt kraftig uppgång.

Skärper råd inför storhelger

En av uppmaningarna handlar om att avstå inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum.

– Det finns mycket rapporter om att det är ganska trångt på många ställen här. Vi går också mot en period när vi närmar oss stora helger med mycket handlande. Givetvis måste man kunna fortsätta handla livsmedel, och apoteken är också ett viktigt ställe att kunna gå till, säger Anders Tegnell.

Man uppmanas också att undvika fysiska kontakter med personer utanför ens hushåll. Däremot betonar Anders Tegnell att man ska fortsätta ha kontakter med vården.

– Det finns mycket som talar för att mycket av smittspridningen pågår vid privata fester, after work och liknande. Det är något vi gemensamt måste dra ner på under den här perioden, så att vi kan bryta alla de smittkedjor som då uppstår.

Sjukvården hårdare pressad

Förra veckan fördubblades antalet fall av covid-19 i Västra Götaland, och smittspridningen fortsätter på en högre nivå än för några veckor sedan.

Samtidigt har sjukvården blivit allt mer pressad av coronaviruset på nytt. På onsdagen vårdades 82 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, vilket är nästan tre gånger fler jämfört med för två veckor sedan.

Klart flest inläggningar sker i Göteborgsområdet, på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Det har gått väldigt, väldigt fort på kort tid att få den här snabba smittspridningen. Det gör att vi på alla sätt nu måste bryta det här så kraftigt vi bara kan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.