Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
53 älgar och 80 kalvar skulle ha tilldelats av länsstyrelsen i de 49 licensområden där älgjakten stoppats helt. Bild: MIKAEL FRITZON / TT

LRF befarar ökade viltskador efter jaktstopp

LRF vänder sig till länsstyrelsen i Västra Götaland med krav på att myndigheten omprövar beslutet att stoppa älgjakten i 49 licensområden.
– Det är ett orättvist beslut vars effekter slår allt för hårt, menar Håkan Persson.

Han är viltansvarig inom LRF Västra Götaland som står bakom hundratals jägare och markägare.

Tidigare i veckan kunde Bohusläningen berätta om att 49 av länets licensområden inte tilldelats några älgar av länsstyrelsen att jaga på. Stoppet beror helt enkelt på att markägarna i de här licensområdena inte rapporterat in hur många älgar som sköts under förra året - något som skulle skett senast 14 mars - förklarade chefen för länsstyrelsens viltenhet, Johan Larsson, i Bohusläningen.

LÄS MER: Sjutton jaktlag missar älgjakten på grund av slarv

I Bohuslän och Dalsland drabbas 17 jaktlag av stoppet. Beslutet får LRF att vända sig till länsstyrelsen med farhågor om vad stoppet kan komma att innebära.

– Konsekvenserna av stoppet blir helt orimliga. Ta till exempel det största licensområdet i Skaraborg, som får stopp på 11 000 hektar jaktmark. Där blir många jägare utan jakt. Skogsskadorna ökar och kanske även trafikolyckorna, säger Håkan Persson.

Nu ska markägare skriva under ett gemensamt dokument och kräva omprövning av stoppet.

– LRF:s jurist har tittat på detta och vi står bakom markägarna i de drabbade licensområdena. Regler ska följas. Men vi menar att länsstyrelsen fattat ett dåligt beslut.

– Betalar man inte en vägavgift får man straffavgift. Då kan man bli upprörd. Men man blir inte förbjuden att köra på vägen, om du förstår liknelsen, säger Håkan Persson.

53 älgar och 80 kalvar skulle ha tilldelats av länsstyrelsen i de 49 licensområden där älgjakten stoppats helt.