Luftbesvären på Näl inte över

Luftproblemen som drabbade anställda på Näl förra sommaren orsakar fortfarande problem för delar av personalen. Nu kräver Arbetsmiljöverket ytterligare åtgärder.

ANNONS
|

Förra sommaren drabbades anställda på Näls operationsavdelning av andningsbesvär och åtta personer sjukskrevs på grund av symptomen. Västfastigheter genomförde ett antal åtgärder för att få bukt med problemen och extern expertis kopplades in. Men själva orsaken till problemen hittades aldrig.

I början av februari genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion på operationsavdelningen på Näl för att följa utvecklingen i ärendet. Det framkom då att det fortfarande återstår en del problem. Fem anställda får tydliga symptom när de vistas i vissa av operationsavdelningens lokaler, och andra upplever lätta symptom.

Enligt Arbetsmiljöverkets bedömning finns det alltså behov av ytterligare åtgärder. ”Att situationen är komplex fråntar inte arbetsgivaren ansvaret för att förebygga att personalen drabbas av byggnadsrelaterad ohälsa”, skriver myndigheten i sitt beslut

ANNONS

Michael Rådström är verksamhetschef för anestesi-, operation- och intensivvårdskliniken. Han säger att majoriteten av personalen mår bra men bekräftar att några anställda har återkommande andnings- eller hudbesvär.

– Vi tar det här på stort allvar, man måste kunna känna sig trygg i sin arbetsmiljö, säger han.

Vilka ytterligare åtgärder kan ni vidta för att lösa problemen?

– Som ett första steg ska vi kalla samman en grupp som även tidigare har jobbat med inomhusmiljö, där ingår bland annat Västfastigheter. Första steget blir att ta fram en handlingsplan för hur vi ska gå vidare. Vi har inte kompetensen att lösa det här själva utan måste ta hjälp av externa aktörer, vilket vi även gjorde senast.

ANNONS