Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Först när mannen tog sig till Näl fick han veta att han hade lungcancer. Då var det redan för sent, två månader senare avled han. Bild: Stefan Bennhage
Först när mannen tog sig till Näl fick han veta att han hade lungcancer. Då var det redan för sent, två månader senare avled han. Bild: Stefan Bennhage

Lungcancern förblev oupptäckt i två månader – man dog

Trots allvarliga symptom gjordes inga utredningar eller uppföljningar. Tre månader efter första läkarbesöket konstaterades det att mannen hade lungcancer. Två månader efter det var han död. Nu anmäls en vårdcentral i Bohuslän enligt Lex Maria.

I juni sökte en man i en bohuslänsk kommun vård på sin vårdcentral på grund av axelsmärta. Han fick råd om smärtlindring. Kommande månader träffade eller pratade han med läkare och sjuksköterskor vid tio tillfällen. Smärtan blev värre och mannen behandlades med inflammationshämmande och smärtstillande tabletter, samt sjukgymnastik och kortison.

Ingen av behandlingarna hjälpte. Under tiden framkom det att mannen var rökare och att han led av rökhosta, dessutom gick han ner tolv kilo i vikt. Trots det inleddes ingen utredning.

I slutet av september sökte mannen, tillsammans med en anhörig, akut hjälp på Näl. Han blev inlagd och en skiktröntgen visade att mannen misstänktes ha lungcancer. I november avled mannen under palliativ vård.

Nu anmäls vårdcentralen enligt lex Maria.

Bristande erfarenhet och kompetens hos läkare

En anhörig uppger i samtal med Närhälsan att mannen upplevde att läkarna på vårdcentralen inte lyssnat på honom och att han inte fick någon respons när han försökte förmedla att behandlingen han fick inte fungerade.

I anmälan skriver Närhälsan att bristande erfarenhet och kompetens hos de två behandlande läkarna kan vara orsaken till att cancern inte upptäcktes. Trots allvarliga symptom inleddes inga utredningar eller återbesök.

Journalanteckningar visar att två sjuksköterskor misstänkte att mannen kunde lida av en allvarlig sjukdom, men det är oklart om misstanken förmedlades till behandlande läkare.