Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Lyxyacht från 30-talet kan skymtas i Bohuslän

Hon har tillhört en rumänsk kung, varit restaurangbåt på Donau och sålts till en superrik uppfinnare. På måndagseftermiddagen kan den skymtas när den åker mellan Lysekil och Sotenäs.

Vid 10-tiden på måndagen förra veckan gled den anrika yachten Nahlin in under Älvsborgsbron i Göteborg och la till vid Amerikaskjulet. När den, dagen efter, reste vidare sades det att det var i riktning mot Bohuslän.

Sedan dess har färden varit oklar.

På tisdagen låg den utanför Marstrand och när Nahlin begärde lots verkade det som att den skulle in i Uddevalla. Så blev aldrig fallet och istället kunde den på måndagsmorgonen skymtas i Lysekil. Under dagen har den brittiska yachten åkt utmed kusten och in i Åbyfjorden.

Se film från när Nahlin lade till i Göteborg förra veckan.

Den ångdrivna yachten har en mycket lång och brokig historia.

Fartyget byggdes åt den brittiska filmentreprenören Lady Yule år 1930. Det såldes sedan till den rumänska kungen Carol II. När han abdikerade tillföll Nahlin det rumänska kulturministeriet. Hon användes som museum och flytande restaurang i Donau under nästan 50 års tid. I slutet av 90-talet såldes fartyget till en lyxbåtmäklare för 265 000 dollar.

Såldes till dammsugemiljardär

Åtta år senare såldes Nahlin till sin nuvarande ägare, James Dyson, som lade fem år på att restaurera den. Han är Storbritanniens rikaste person och är mest känd för att ha uppfunnit dammsugare utan påsar. Nyligen hamnade han på plats 268 på Forbes lista över världens rikaste personer. Enligt listan har han över 5 800 anställda ingenjörer och en förmögenhet på 5,9 miljarder dollar.

Uppfinnaren och entreprenören James Dyson är en av världens mest förmögna personer. Bild: Rob Bennett
Uppfinnaren och entreprenören James Dyson är en av världens mest förmögna personer. Bild: Rob Bennett

Nahlin kan vara det första av många spektakulära som lägger till på Västkusten de kommande månaderna. Enligt Sjöfartstidningen har Sverige blivit ett populärt resmål bland rika båtturister under coronakrisen. Anledningen är att vi har mer generösa regler för inresor än många andra länder. För att komma till Sverige behöver man inte ha en giltig anledning, utan det räcker med att du kommer från ett annat EU-land eller Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

– Som jag har förstått det så är Sverige populärt bland vissa turister, eftersom vi har lite annorlunda restriktioner, säger Stefan Strömberg, presstalesperson på Göteborgs hamn.

På måndagsförmiddagen skymtades lyxyachten från Skaftö. Bild: Annika Petzäll
På måndagsförmiddagen skymtades lyxyachten från Skaftö. Bild: Annika Petzäll

Fartygsagenten Ingela Berntson på GAC Sweden säger till Sjöfartstidningen att hon redan har en dialog med 19 yachter som vill komma till Sverige under säsongen.

– Detta är den första av dem och det är ju lite kul nu när det inte kommer några kryssningsfartyg, säger hon till tidningen.

Stefan Strömberg på Göteborgs hamn har inga uppgifter om huruvida James Dyson befinner sig ombord på fartyget.