Foto: TT
Foto: TT

Mässlingsfall konstaterat i Fyrbodal

Ett säkerställt fall och ett misstänkt fall av mässling har konstaterats i Fyrbodalområdet. – Det är två vuxna födda på 60-talet som tillhör samma familj som har smittats, säger Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Det var när en av personerna, en man, besökte en vårdcentral på måndagen som diagnosen ställdes. Men personen hade sedan förra veckan varit inne på flera andra mottagningar i Fyrbodalsområdet.

Därför har man på Smittskydd på Västra Götalandsregionen samt Vårdhygien i NU-sjukvården nu kontaktat alla dessa mottagningar och gått igenom listor på de som sökt vård eller hjälp där.

– Vi har som ett led i smittspårningen kommit i kontakt med i stort sett alla som varit på plats samtidigt som de smittade och informerat dem om händelsen. De har kallats för att ta vaccin eller immunglobulin om man behöver, men de får även ett brev med all nödvändig information, säger Eva Lindhusen Lindhé.

ANNONS

Det är ännu oklart var smittkällan finns, eftersom den smittade besökt flera mottagningar. Samtidigt vill Lindhusen Lindhé lugna allmänheten.

– Det är ingen risk för något större utbrott, vi vill bara flagga för skärpt uppmärksamhet. De flesta är vaccinerade, så det vi förväntar oss är att det kan dyka upp enstaka fall.

Personer som inte haft mässling och som inte är vaccinerade riskerar att bli sjuka om de utsätts för viruset. I Sverige är det framför allt barn under 18 månader och personer födda 1960-1980 som inte säkert har skydd mot mässling. Även äldre barn, där föräldrar motsatt sig vaccinering, tillhör också riskgrupperna.

– Jag vädjar till alla med barn, som inte vaccinerats att låta barnen få vaccin. Man har alla skäl till det, sjukdomen är extremt smittsam.

Viruset utsöndras med andningsluften, till exempel när den som är sjuk hostar eller nyser och sprids sedan vidare genom luften. Mottagliga personer smittas via slemhinnorna i luftvägarna eller ögonen.

Symptomen är hög feber, ögoninflammation, torrhosta och hudutslag efter två-fyra dagar. Utslagen är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. De brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen. Det tar två veckor efter smittotillfället innan du blir sjuk. Som längst är du smittsam fem dagar efter att utslagen har kommit.

ANNONS

Om du har haft mässling en gång kan du inte bli smittad igen.

Eva Lindhusen Lindhé uppmanar de som misstänker att man har mässling att höra av sig till sin vårdcentral eller 1177 Vårdguiden:

– Och ring vårdcentral innan man går dit. Då blir man hänvisad ett speciellt rum direkt, för smittspridningens skull. Man ska absolut inte sitta i väntrum, när det är så smittsamt.

ANNONS