Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mästerkockens recept

Här nedan kan du inspireras av hennes asiatiska smaker.
Bild: Andreas Olsson

Pad thai med räkor

4 personer, 55 minuter

Ingredienser

16 stycken frysta thai räkor (okokta) eller kyckling.

300 g Risnudlar

30 g Morot

30 g Grönkål (friterad)

20 g Purjolök

500 g Bönspiror

4 stycken rädisor

4 dl matolja (till friterad grönkål)

2 dl parmesanost (riven)

2 stycken ägg

2 stycken vitlöks klyftor

3 msk Ostronsås (maekrua)

3 msk Sojasås, svamp, (handin)

Salt, vitpeppar (smaka av)

1 msk Socker

1 dl tarmarind

1 styck palmsocker

1 styck lime

1 styck koriander

Gör så här

1. Kocka upp tarmarind och palmsocker till en smet.

2. Strimla nudlarna i varmt vatten i en skål ungefär 10 minuter.

3. Woka vitlök i olja och räkor till den fin färg och tar upp i en skål.

4. Tar ner morötter, purjolök röra ihop fem minuter.

5. Knäck i ägg och rör ihop, och tar ner nudlarna smaksätt med tarmarindsås, ostronsås, sojasås, socker, salt, vitpeppar, räkor, Bönspiror, och röra ihop till nudlarna mjuka.

Servera med passa lime och friterad grönkål, rädisa, riven parmesanost.

Bild: Andreas Olsson

Friterade räkbollar

4 personer, 60 minuter

25 stycken frysta thairäkor (okokta)

60 g blandfärs 50/50 procent

2 klyftor vitlök

1 nypa korianderfrö

3 stycken korianderrot

2 msk ostronsås

2 msk svampsojasås

1 ägg

4 nypor salt

1 krm vitpeppar

½ dl sesamolja

1½ dl söt och sur plommonsås (finns i thai butik)

½ dl svart söt sojasås (finns i thai butik)

2 nypa svartpeppar

5 – 6 stycken rädisor

8 stycken stjälkar färska koriander

3½ dl Bread Crumb (finns i thai butik)

1 styck röd färsk chili (finhackad)

2 stycken salladslök (finhackad)

1 liten knippe Wai Wai oriental style instant nudlar (finns i thai butik)

1 liter matolja

1 påse 150 gr Bistrosallad

Gör så här:

1. Hacka ner räkor till köttfärs och lägg det i en skål tillsammans med köttfärsen. Ta en mortel

och lägg i korianderfrö, korianderrot och vitlök, mosa till en fin smet häll sen över det i

skålen med räkor och köttfärsen.

2. Lägg i ostronsås, svampsojasås, 1 msk sesamolja, ägg, ½ dl Crumb bread, 2 nypor salt och

vitpeppar, jobba ihop detta till en degig massa och låt stå 15 minuter.

3. Ta en kastrull och blanda i plommonsåsen, svart söt sojasås, sesamoljan, 2 nypor

svartpeppar och 2 nypor salt, koka ihop cirka 5 minuter och när det har svalna lägg i finhackade

chilin och salladslöken.

4. Ta nu räk- och köttfärssmeten och rulla ihop dom till en boll som är lite större än köttbullar

ca 8 – 12 stycken (beroende på storleken) och rulla dom därefter i en liten skål med resterande av

Bread Crumb.

5. Ta en större kastrull och häll i matoljan och vänta tills det blir riktigt varmt, sen börja att

fritera nudlarna cirka 2 – 3 minuter tills det flyter upp och lägg nudlarna på torr papper. Lägg i nu

några räkbollar åt gången och fritera tills den blir gul färg cirka 6 – 7 minuter.

6. Lägg upp blandsalladen, delade rädisorna och räkbollarna toppa med nudlarna och 2 stycken

korianderstjälkarna på varje tallrik och häll på en liten skvätt sås.

LÄS MER: Thailand möter Sverige när mästerkocken bjuder på mat

Fler recept från Wichudaporn Chaiyasaeng hittar du hennes hemsida och blogg.