Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/25

Många drabbade efter skyfall över Bohuslän

Torsdagens ösregn fortsatte inpå kvällen och natten under fredagen. Mängder av larm om översvämningar och vattenskador har inkommit till Räddningstjänsten.

– Det har varit väldigt omfattande väderrelaterade händelser under natten. Framförallt många larm om vattenskador i hus. Det är kustkommunerna som Lysekils kommun och Orust som har drabbats värst, sen har det kommit några larm i Uddevalla också, säger Mikael Svantesson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Uddevalla.

Enligt Mikael Svantesson har det kommit in ett femtiotal larm om översvämningar och vattenskador under natten och morgonen – drygt hälften av dem från Lysekils kommun. De har även fått flera larm från Orust och ett antal från Uddevalla.

– Ute i Lysekil har det på sina ställen varit meterhögt med vatten i folks källare.

Översvämmade källare och bilar under vatten

Ute vid Kungshamn vaknade Eric Johansson klockan tre på natten av att ett billarm gick igång. Han berättar att de först trodde att någon försökte göra inbrott i deras bil, men när de gick ut för att kolla såg de att flera bilar stod under vatten.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Eric Johansson.

Deras källare befaras ha tagit in en del vatten och de har fortfarande inte kunnat ta sig in i den än.

– Trädgården ser också ganska risig ut. Men vattnet har långsamt börjat sjunka undan lite, säger Eric Johansson.

Kungshamnsbon Patrik Zackrye Andersson arbetar som tidningsdistributör och var uppe tidigt på fredagsmorgonen för att gå till jobbet.

– Jag vaknade halv två inatt och skulle iväg till jobbet och det var monsunregn alltså. Det var helt sanslöst, säger Patrik Zackrye Andersson.

Det slutade med att tidningsutkörningen fick avbrytas, då det inte gick att ta sig runt.

– Redan vid 3-4 snåret på morgonen var en hel del personer var vakna. Flera hade börjat pumpa ut sina källare och börjat bära ut sina grejer. Jag såg en familj som var ute och gick med hinkar och försökte tömma deras tomt som var under vatten.

Vattenbrunnarna klarade inte av att leda undan regnet och istället steg vattenmassorna med flera centimeter.

– Huvudvägen i Kungshamn var som en flod. Jag pratade med mina grannar som bott här i 35 år, de har aldrig varit med om det här i den här mängden.

I området kring Väggabacken i Kungshamn menade Patrik att vattnet gick upp till knäna och uppskattade att runt ett femtiotal bilar vattenskadats. Senare under morgonen låg vattnet fortfarande kvar när han gick ut med sina hundar.

– Det var väldigt kämpigt, försöka hålla balansen och gå med hundarna, och inte trampa fel så man åkte i. Men det var nästan lite vatten i jämfört med andra ställen, campingen. Men hundarna älskade det – mina små flodhästar, säger Patrik Zackrye Andersson.

Vattensamlingar påverkar trafiken

I flera områden finns det fortfarande stora vattensamlingar som tar lång tid att sjunka undan då avloppen är hårt belastade. Det påverkar även trafiken på flera vägar, framförallt i Lysekil och på Orust.

– Det är dränkt alltihopa. Avloppen hinner inte svälja undan något så det finns ingenstans för vattnet att ta vägen, säger Mikael Svantesson, räddningschef i beredskap.

Räddningstjänsten kommer att arbeta med översvämningarna under hela dagen. De uppmanar nu drabbade privatpersoner att själva försöka göra de åtgärder som är möjliga i nuläget, som att försöka pumpa undan vattnet eller rensa brunnar och att rädda det som är utav värde från riskområden.

– Man får göra en bedömning vad som går att göra. Vi har begränsade resurser och har tyvärr inte möjlighet att hjälpa till överallt. Men vi försöker att åka och undersöka och göra en bedömning, säger Mikael Svantesson.

– Det går inte heller att pumpa vattnet från den ena sidan till den andra, ibland får man lugnt och stilla vänta på att vattnet ska sjunka undan.

Under morgonen har regnet avtagit och det ser ut att bli uppehåll under större delen av dagen.

– Regnet har nog redan börjat avta, så kulmen har nog varit nu. Nu har vi vädret på vår sida, säger Mikael Svantesson.

– Någon gång om året brukar vi vara hårt belastade av väderrelaterade händelser av den här typen. Men det är skönt att det är långt mellan gångerna.

Nära 80 millimeter i Henån

Sofia Söderberg är meteorolog på SMHI. Hon säger att förekommit intensiva skurar och inslag av åska på flera håll längs västkusten.

– Det var inslag av åska redan under dagen igår men det blev mer omfattande under natten när varningarna gällde.

Hon säger också att det är stor lokal variation på skurarna och att det inte är säkert att allt kommer med i SMHI:s mätstationer. Enligt dygnsmätningarna från torsdagsmorgonen till fredagsmorgonen har det kommit 59,6 millimeter regn i Lysekil. I Henån har det uppgått till 76,5 millimeter under samma tidsperiod.

Tromber har siktats längs kusten

Under torsdagen kom flera rapporter om tromber vid kusten. En av dessa kom från familjen Danerås, bestående av Sanna, Ola och Bruno, som på sin segeltur mellan Hunnebostrand och Bohus-Malmön fick se en tromb uppenbara sig framför dem.

– Vi hade ett åskoväder framför oss som var rakt över Bohus-Malmön och då såg vi den här tromben. Den var taggig nedtill och vi såg hur den snurrade, det var nästan lite Hollywood-känsla, säger Ola Danerås.

Sanna, Ola och Bruno Danerås. Bild: Privat
Sanna, Ola och Bruno Danerås. Bild: Privat

Till en början blev de oroliga.

– Vi kände ju att vi åkte åt fel håll, det gick ju emot allt vi lärt oss om segling. Det finns tromber som kan vara väldigt starka, men vi var mer oroliga för åskovädret.

Men när de såg att ovädret rörde sig bort från dem återfick de lugnet.

– Det var coolt att titta på, säger Ola Danerås.

En annan som fick uppleva fenomenet var Patrik Henriksson i Kungshamn.

– Jag stod och pratade med min pappa när jag såg att det var en tratt i molnen, och när jag kollade närmare såg jag att det var som vattenmoln ner mot havet. Då förstod jag att det var en tromb. Det var lite häftigt, man inser ju vädrets krafter, säger Patrik Henriksson.

Patrik Henriksson. Bild: Privat
Patrik Henriksson. Bild: Privat

Även Sofia Rodin siktade en av tromberna.

– Vi var och lämnade av barnen hos mormor och på väg hem såg vi att molnen var trattformade. Genom åren har jag sett några tromber men detta var den största vi har sett här, säger Sofia Rodin.

– Det var häftigt, det var som att man såg på TV.

Sofia Rodin. Bild: Privat
Sofia Rodin. Bild: Privat

Enligt Sofia Söderberg på SMHI utgör tromber ingen större fara, men man bör ändå vara uppmärksam.

– Vanligtvis dör tromber som skapas vid kusten ut när de kommer in över land på grund av friktionen som uppstår. Men i sådant här väder kan det ändå förekomma starka vindar, så det kan vara bra att inte ha allt för mycket lösa föremål liggandes.

– För båtägare och folk som befinner sig ute på sjön kan det vara bra att vara extra uppmärksamma, säger hon.

Inte mycket mer regn väntas under fredagen, enligt meteoroligen Sofia Söderberg.

– Det kan dröja kvar lokalt, någon skur eller enstaka åskinslag. Men det är inget omfattande som väntas vidare under dagen. Sedan ser det ut att periodvis komma nya omgångar med skurar i helgen. Men det är lite tidigt att säga hur omfattande det kan bli.

Har du drabbats av ovädret?

Skicka gärna in bilder eller en kommentar om hur natten har varit.

Tipsa oss på 0522-99 000 eller [email protected]