Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Med värmen kommer dessvärre drunkningstillbuden. Bild: Filip Ekblad

Många larm om drunkning under värmeböljan

Med värmen är det många som söker sig till svalkan i badet. Med många personer i och närheten av vatten kommer också drunkningstillbuden.

– Det var lugnt fram till onsdagen, då såg sommaren normal ut med stabila siffror. Sedan kom värmeböljan, den tog knäcken på våra drunkningssiffror, säger Mikael Olausson, ansvarig för livräddning och statistik hos Svenska livräddningssällskapet, SLS.

Den senaste tiden beskriver han som hektisk, med bland annat fem drunkningsolyckor den gångna helgen. Dock inget i Bohusläningens spridningsområde. Till antalet döda av drunkning tillkommer också ett antal personer som förts till sjukhus, berättar Mikael Olausson som dock inte har den officiella statistiken färdig än.

Lika många drunkningslarm som 2018

Hos SOS Alarm har veckorna 27-30 i Västra Götaland inneburit lika många drunkningslarm 2019 som den heta sommaren 2018, något som bekräftar mönstret av att när det blir varmt vill många bada, och då ökar också larmen om drunkningsolyckor. I nyhetsrapporteringen har det förekommit uppgifter om ett stort antal larm som berott på förkomna badleksaker som uppfattats som person i vatten.

Men även om "falska larm" kring badleksaker har varit ett fenomen på vissa håll så speglar statistiken det faktiska antalet tillbud, menar Thomas Johansson, kommunikationschef för SOS Alarm Sverige:

– Statistiken ger dock inte någon information om det har larmats ut någon räddningsresurs eller inte, förtydligar Thomas Johansson som förklarar att orsaker till larm inte är kodat i systemet och därför inte går att analysera närmare.

För tidigt för statistik

På Sjöräddningscentralen i Göteborg som leder hjälpinsatser till havs har man heller inga uppgifter om drunkningsolyckor för juli månad. Det vore inte rättvist att presentera den nu när sommaren ännu inte är över, är beskedet från pressavdelningen. Någon helhetsbild över drunkningstillbud och offer är därför svår att få.

Men på Sjöräddningssällskapets station i Fjällbacka har sjöräddarna haft mycket att göra i sommar.

– Vi har haft fler tillbud i år än förra året, men förra året hade vi två fall av konstaterad drunkning, det har vi inte haft i år, säger Bosse Lundström, sjöräddare och skeppare vid stationen.

Med tanke på hur varm och inbjudande till bad som förra veckan var, kan man säga att "vi" kommit undan med blotta förskräckelsen?

– Ja, ett av tillbuden var väldigt nära att sluta illa. Det sämsta är att båda händelserna var alkoholrelaterade. Det blir ju det när man ska bada på festen. Man kan snubbla och ramla ner i havet och slå sig på vägen ner, det har hänt det också, säger Bosse Lundström som understryker att i nio fall av tio har man inte märkt av någon alkohol vid de incidenter som Sjöräddningen varit ute på, och att det är "ovanligt lite".

Person i vatten, är det som SOS Alarm får uppgift om och som ibland leder till att ambulans och räddningstjänst larmas ut.

2019

V 27: 5 larm

V 28: 6

V 29: 6

V 30: 21

2018

V 27: 8

V 28: 5

V 29: 11

V 30: 13

Källa: SOS Alarm