Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Foto: Stefan Bennhage

Många vill fota med drönare

Sedan kravet om tillstånd för att fotografera med drönare har många ansökningar ramlat in.

Att fotografera med en drönare är att jämföra med en övervakningskamera. Det slog Högsta Förvaltningsdomstolen fast i en dom i höstas. 

Och det är Länsstyrelsen som tar emot och beslutar mo tillstånd kan ges för både kameraövervakning och fotografering med de radiostyrda farkosterna. 

Runt 30 ansökningar har kommit in till Länsstyrelsen i Västra Götaland. 

– Av 80 ärenden handlar runt 30 om drönare. De flesta har kommit efter domen, säger Camilla Wagnervik på Länsstyrelsen. 

– Det kan handla om att besiktiga fasader eller hustak. Det är också mäklare som vill kunna ta bilder på husobjekt och vi har till exempel fått en ansökan från Sjöräddningssällskapet, säger Camilla Wagnervik som jobbar med ärendena på Länsstyrelsen. 

Även polisen har ansökt om tillstånd. Det är för att kunna använda dem vid övning och då krävs tillstånd från Länsstyrelser i hela Sverige. 

Förbudet mot att fotografera med drönare utan ett tillstånd har fått kritik eftersom många branscher som just mäklarbranschen eller mediebranschen har använt sig mycket av tekniken. Men domen handlar om att ingen ska kunna personövervakas. 

– Det vi ska bedöma är om användandet är förenligt med lagstiftningen och väga behovet av kameraövervakningen mot integritetsintresset, säger Camilla Wagnervik.