All personal på Hamburgsunds brandstation är deltidsanställda, två av dem är Bengt-Ove Gunnarsson och Jimmy Kristensson.
All personal på Hamburgsunds brandstation är deltidsanställda, två av dem är Bengt-Ove Gunnarsson och Jimmy Kristensson.

"Måste gå igenom hur det påverkar"

Signalerna om försämringar och avhopp möts från räddningschefer och andra i ledningsposition ute i kommunerna av en uppmaning att först och främst låta lokala parter gå igenom det nya avtalet och reda ut fakta om vilka konsekvenserna blir.

ANNONS
|

Representanter för de kommuner och räddningstjänstförbund som är arbetsgivare i Bohusläningens område framhåller att SKL, Sveriges kommuner och landsting, ännu inte har förmedlat det omdiskuterade avtalet (RiB 17, räddningsmän i beredskapsstyrka) till dem i sin helhet. Först när det sker kan arbetet börja lokalt med att gå igenom vad det egentligen innebär.

Erika Hasslöf, personalchef i Sotenäs kommun, berättar att hon höll ett möte med lokala representanter för deltidsbrandmännen häromdagen.

–Vi har märkt att det har väckts diskussioner och funderingar om vad det nya avtalet innebär. Man tycker till exempel att politiker och att vi som arbetsgivare måste inse att det blir försämringar. Det är bra att vi blir uppmärksamma på den oro som finns det men samtidigt är detta ett centralt avtal som vi kommer att följa, säger hon.

ANNONS

Utöver det centrala avtalet kan lokala överenskommelser tecknas men Erika Hasslöf vill understryka betydelsen av att parterna gemensamt går igenom avtalet och kanske även tittar på räkneexempel som visar vad effekten blir för enskilda deltidsbrandmän under en eller flera veckor.

–Det viktigaste vi kan göra för att lugna stämningarna är att visa på fakta istället för att det ska bli spekulationer.

Gunnar Ohlén, räddningschef i Tanums kommun, är inne på samma sak.

–Den enda vi har sagt lokalt hittills är att vi ska ta del av förutsättningarna. Vi har inte fått hela underlaget från SKL än utan måste gå igenom hur det påverkar och vad det får för effekter.

Är du orolig för uppsägningar om det visar sig att missnöjet bland deltidsbrandmän växer?

–Jag hoppas verkligen inte det. Det finns snarare ett behov av fler. Det är ett bekymmer här att vi inte har tillräckligt med arbetstillfällen utan att många pendlar. Det kan vara svårt att få ihop en beredskap hos räddningstjänsten med sitt huvudsakliga arbete, säger Gunnar Ohlén.

Hans Därnemyr, chef för Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund, där bland annat Färgelanda kommun ingår, har ännu bara översiktligt börjat sätta sig in i det nya avtalet.

–Jag har inte hört några reaktioner från våra deltidsbrandmän som är medlemmar i BRF, säger han.

ANNONS

LÄS MER:

ANNONS