Danmark och Storbritannien gör mycket fler analyser för att hitta virusvarianter än Sverige och Norge.
Danmark och Storbritannien gör mycket fler analyser för att hitta virusvarianter än Sverige och Norge. Bild: Stefan Bennhage

Mörkertal kan vara stort – bättre analys krävs

Det som skrämt upp såväl Norge som Sverige i samband med att Norge fann det muterade brittiska viruset i Nordre Follo, är att det inte gått att spåra källan. Det tycks inte ha samband med någon resa i Storbritannien utan vara spritt i samhället. I upptäcktens spår har en debatt om analyser blossat upp.

ANNONS
|

För att ha kontroll över utvecklingen och spridningen av olika mutationer av viruset behövs speciella analyser, helgenomsekvensering. Det visar sig att Danmark, som har rapporterat förhållandevis stor spridning av den brittiska mutationen, gör betydligt fler sådana analyser än Sverige och Norge. Detsamma gör Storbritannien där mutationen först upptäcktes.

Folkhälsomyndighetens senaste rapport om helgenomsekvensering omfattar veckorna 24-44, alltså tiden innan Storbritannien larmade om sin mera smittsamma mutation. Av rapporten framgår att Danmark och Storbritannien är länder som i hög utsträckning gör sådana analyser och bidrar till det internationella kunskapsläget. Storbritannien hade under perioden stått för 79 procent av sekvenserna i Europa och 52 i världen. Danmarks motsvarande siffror är 10 respektive 6,6 procent. Det är alltså inte underligt att det finns fler fall rapporterade av mutationen i de länderna.

ANNONS

Viruset behöver övervakas

I Norge redovisar tidningen Verdens Gang (VG) att Danmark de senaste veckorna gjort cirka 3000 analyser varje vecka, medan Norge de senaste sju veckorna gjort 300 sådana analyser. Att få fram ett analyssvar i Norge tar enligt VG 13 dagar, medan Danmark bara behöver mellan 3 och 5 dagar.

I Sverige sade Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska Institutet, i en intervju i söndags med Sveriges radio att det är viktigt att övervaka hur virus utvecklar sig och att det behöver göras mera på den punkten i Sverige.

Oro för stort mörkertal

Oro luftades redan för ett par veckor sedan i Sverige för att mörkertalet kan vara stort kring det muterade viruset just för att så få provet genomanalyseras.

– Vi kommer inte upptäcka med den nivå av sekvensering vi gör idag, riktigt låga nivåer. Men vi har ju planerat att öka upp sekvenseringarna nu när vaccinationerna går igång, sade då Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio.

Inrikesminister Mikael Damberg sade dock under söndagen till TT att han anser att svensk testkapacitet räcker för tillfället.

19 januari rapporterade Folkhälsomyndigheten 55 konstaterade fall av den brittiska mutationen i Sverige. Av dessa saknade 16 resekoppling.

ANNONS