Man beväpnad med yxa skadade person på skola

En man i 25-årsåldern beväpnad med yxa och molotovcocktail tog sig in på en gymnasieskola i Varberg och skadade en elev under 18 år. Eleven skadades i handen. Mannen har anhållits och är nu misstänkt för grov misshandel och förberedelse alternativt försök till mordbrand på skolan.
– Han ska ha spelat skräckfilmsmusik, säger Hallands Nyheters reporter som har pratat med elever på skolan.

ANNONS
|

Klockan var 10.14 på torsdagsförmiddagen när polisen fick ett larm om en beväpnad man på Peder Skrivares gymnasium i Varberg.

Mannen, som är i 25-årsåldern, hade då beväpnat sig med yxa och kniv, klätt sig i gula arbetskläder, hjälm och visir och gått in på skolan. Där skadade han en minderårig elev.

– Det hände någonstans på skolområdet. Det kan vara inomhus, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen.

Enligt vittnen på plats gick personen genom kafeterian, skriver Hallands Nyheter.

Tidningens reporter Staffan Gustafsson berättar att elever spelade kort i skolans kafeteria när en man kom gående med vad som verkar vara en yxa och en kniv.

ANNONS

– Han ska ha spelat någon slags skräckfilmsmusik, säger han.

Ska ha delat Facebookvideo om skolattentat

Den skadade uppges ha fått en skada på en hand, troligen lindrig.

– Det är någon form av handskada, någonstans på fingrarna. Det finns inga uppgifter om att personen förts till sjukhus. Men den kommer ändå få åka för att dokumentera skadorna, säger Stefan Gustafsson.

När polisen kom till skolan hade gärningsmannen redan lämnat skolområdet. Flera polispatruller sökte i närområdet.

Vid Håstens torg, bara någon kilometer från skolan, hittade de polisen och grep honom.

– Vi kunde hitta och gripa mannen efter att ha fått uppgifter om hur han var klädd och hur han såg ut. Det gick lugnt till, säger Stefan Gustafsson.

Mannen är nu anhållen av åklagare och är misstänkt för grov misshandel och förberedelse alternativt försök till mordbrand på skolan.

Han berättade själv för polisen att han samma förmiddag anlade en brand i ett soprum i närheten. Han är därför även misstänkt för mordbrand.

Delade klipp om skolattacken i Trollhättan

Den misstänkte mannen ska på torsdagsmorgonen ha delat ett klipp på Facebook om skolattacken i Trollhättan 2015. Detta uppger Expo på torsdagseftermiddagen. I videoklippet, som ursprungligen kommer från TV4 Nyhetsmorgon, diskuteras gärningsmannen Anton Lundin Pettersson som låg bakom attentatet mot skolan i Trollhättan.

ANNONS

Den misstänkte mannen i 25-årsåldern ska, enligt Expo, de senaste dagarna också ha delat videoklipp som visar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och högerextrema Svenskarnas parti diskutera sin politik på Almedagsveckan i Visby.

Enligt Hallands Nyheter ska elever ha hittat en molotovcocktail i samband med förmiddagens händelser. Något även polisen kunde bekräfta.

– Det stämmer att personen ska ha haft med sig nånting sådant ja, säger Anders Wiss, lokalpolisområdeschef till tidningen.

En molotovcocktail består ofta av en glasflaska med lättantändlig vätska och någon typ av tändanordning. Även en yxa, en kniv, och en hjälm med visir ska ha påträffats på skolans område.

Polisen vill i nuläget inte uttala sig om möjliga motiv som legat bakom de misstänkta brotten på skolan. Den misstänkte mannen har blivit förhörd en kort stund, och delgivits misstanke. Enligt polisen är han tidigare dömd för brott.

– Han är dömd för mordbrand 2018, säger Anders Wiss, närpolisområdeschef i Varberg.

Utbildningschefen: ”Jättesorgligt”

Efter händelsen på skolan skickades eleverna hem och skolan kommer att hålla stängt under fredagen. Delar av skolan är nu avspärrad och polisens tekniska undersökning kommer att fortsätta under fredagen.

– Det är jättesorgligt att något sådant här får lov att hända. Det kan få konsekvenser för många inblandade och det får vi nu förbereda oss på att ta hand om och möta våra elever och vår personal på skolan, säger Maria Gustafsson, chef på utbildnings-och arbetsmarknadsförvaltningen i Varbergs kommun, till GP.

ANNONS
Maria Gustafsson, chef på utbildnings-och arbetsmarknadsförvaltningen.
Maria Gustafsson, chef på utbildnings-och arbetsmarknadsförvaltningen. Bild: Jonas Lindstedt

Klockan var ungefär 10.20 när hon fick ett meddelande att det hade skett något på skolan.

– När vi förstod vidden av det samlade vi ledningsgruppen och aktiverade vår krisplan. Vi fördelade arbetet, varskodde kommunledningen och har samarbete med polis och räddningstjänst. Vi har rutiner på plats och vi får utvärdera om de fungerar eller inte, men arbetet har flutit på väl utifrån det scenario vi har haft, säger Maria Gustafsson.

Hon förklarar att de som behöver stöd och hjälp efter händelsen kommer att få information om var de kan få det, som till exempel hos elevhälsan för eleverna och kommunhälsan för personalen.

ANNONS