Man döms för sexuellt utnyttjande av barn

Mannen åtalades för grov våldtäkt mot barn efter en händelse på en bygdegård. Nu döms han för sexuellt utnyttjande av barn.

ANNONS
|

En man i 20-årsåldern som tidigare varit misstänkt för grov våldtäkt mot barn döms för sexuellt utnyttjande av barn.

Det var i februari mannen åtalades, då misstänkt för att ha våldtagit flickan på en bygdegård i Bohuslän.

Enligt åklagarenska händelsen skett på natten mellan 17 och 18 december. På en fest hamnade mannen och flickan inne på toaletten. Åklagaren menade att mannen våldförde sig på henne när honvar inlåst.

Åtalet handlade också om övergrepp i rättssak och åklagaren har menat att att han hotat flickan om hon berättade om det som hänt inne på toaletten.

ANNONS

I januari häktades han och mannen har suttit frihetsberövad sedan dess.

Tingsrättens dom avkunnades på måndagen.

Flera vittnen som varit på festen där det förekommit alkohol har förhörts. I domen framkommer att flickan varit kraftigt berusad på festen. Mannen har erkänt att de haft sex och att han känt till att flickan var under 15 år. Men han har motsatt sig att det handlade om ett utnyttjande och en våldtäkt. Ord har stått mot ord i frågan om det förekommit våld.

Och enligt domen är det inte ställt bortom rimligt tvivel att det förekommit tvång eller våld. Mannen döms därför för sexuellt utnyttjande av barn och frias från övergrepp i rättssak.

När Bohusläningen pratar med mannens advokat har han inte hunnit läsa domen. Men han säger att tingsrätten gått på hans linje om att i alla fall inte döma mannen för våldtäkt.

- Det absolut viktigaste är att han inte dömdes för våldtäkt mot barn. Min klient har ju medgett att det handlat om sex och att flickan var under 15 men att det var frivilligt. Vi har ju tagit upp i tingsrätten att flickan vid tillfälligt var närmare 15 år, säger advokaten Per-Åke Kvarnström.

Åklagaren har heller inte hunnit a ställning till om han kommer att överklaga domen när Bohusläningen pratar med Robert Beckard.

ANNONS

- Tingsrätten har gått på mannens linje och det han har berättat för rätten om att de haft sex och att hon var under 15 år. Det som jag påstod var ju att det var emot hennes vilja. Det fanns bevis för det tyckte jag. Hennes uppgifter stämde bättre överens om hur låskolven på dörren såg ut till exempel, säger åklagaren.

Påföljden för mannen i 20-årsåldernblir skyddstillsyn i 1,5 år med särskild behandlingsplan. Han ska betala ett skadestånd till flickan på 35 000.

Hur mannen ställer sig till den påföljden säger advokaten att han inte kan svara på när Bohusläningen pratar med honom. Han vet inte säkert om de kommer överklaga.

- Jag måste läsa domen först innan jag kan säga. Men det är inte troligt att vi kommer överklaga. Det viktigaste var att han inte dömdes för våldtäkt eller grov våldtäkt mot barn,Per-Åke Kvarnström.

LÄS MER:

ANNONS