Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin köpte ägg i mataffären – fick två kycklingar

Martin Koc hade ruvat på idén i 15 år. Förra månaden gjorde han slag i saken och köpte en en äggkläckningsmaskin och en kartong ägg i mataffären. En dag hörde han plötsligt ett pip – nu har han två små kycklingar, Johnny och Konny, i lägenheten i Vasastan.

Det har gått 15 år sedan Martin Koc läste om en kvinna som hade köpt ägg i matbutiken och lyckats få en kyckling.

– Jag blev helt till mig, det var det ballaste jag hört. Sedan dess har tanken bara legat där och jag har tänkt att det skulle vara så roligt att testa, säger han.

Under pandemin har han varit hemma i lägenheten i Vasastan mer än vanligt. Dessutom har han jobbat hemifrån och plötsligt slog det honom att om det är någon gång han ska testa att kläcka några ägg så är det nu, något som även Aftonbladet har skrivit om.

Sagt och gjort beställde han hem en äggkläckningmaskin som värmer och vänder äggen automatiskt. Sedan traskade han bort till Hemköp på Vasagatan och köpte en kartong ägg. Han placerade äggen i maskinen och väntade.

”Många sa ’du kommer aldrig få något’”

Vänner och bekanta var tveksamma.

– Det var så många som sa att du kommer aldrig få något, äggen i affären är inte befruktade, säger han.

Men så ungefär 22 dagar senare satt han i kontoret i lägenheten och jobbade. Han hade hört ett lite konstigt ljud i någon timme men hade trott att det var den nya skrivaren som krånglade. När han till slut ställer sig upp för att dra ur sladden kommer han på att det kanske har hänt något med äggen.

– Jag hukar mig ner och tittar in i inkubatorn och det är en jäkla kyckling! Det kom som en chock, även om det inte borde det men jag blev förvånad, säger han.

Tre timmar senare pep det till igen och kyckling nummer två var på väg ur sitt skal.

Två goa gubbar

När GP pratar med Martin Koc är kycklingarna, som han har döpt till Johnny och Konny, fyra dagar gamla.

– De ligger här mitt fram för mig, de har precis käkat.

Varför Johnny och Konny?

– Det kändes rätt med två göteborgska namn, två goa gubbar liksom.

Huruvida det faktiskt blir hönor eller tuppar av Johnny och Konny när de växer upp är oklart, men de kommer inte att stanna i Martins lägenhet.

– De ska vara här ett tag till men jag vet också att jag inte kan ha två fullvuxna hönor eller tuppar i lägenheten. Tanken är att de kommer att få ett bättre hem inom en snar framtid, säger han.

Hur har livet som singelpappa varit?

– Haha, nej men det har fungerat. Det är ju såklart inte att jämföra med riktiga barn, men det är ju ett första steg i att ta ansvar för små liv. De vill ha närhet och springer efter mig i lägenheten, de ser mig verkligen som mamma.

På hans instagramkonto ”martinkock” kan nyfikna nu följa kycklingarna. På frågan om han kommer ha svårt för att äta ägg nu säger Martin Koc nej, men han säger att det har varit kul att många har lärt sig att även köpeägg kan vara befruktade.

– Det är så när man har tuppar på en hönsgård med frigående hönor, då blir äggen ibland befruktade.

Ofarligt att äta befruktade ägg

Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp, säger att det är ovanligt att ägg är befruktade, men att det händer, eftersom det alltid finns några tuppar bland hönsen som är frigående.

– Men för att man av de fåtalet befruktade äggen ska få en kyckling behöver man en äggkläckningsmaskin. Och det behöver vara rätt förutsättningar, med värme. Det är inte enkelt, säger hon.

Så det blir inte kycklingar av äggen om man köper ägg och ställer fram kartongen?

– Nej, det är helt omöjligt.

Det krävs också att det är frigående ägg som fått en chans att befruktas.

– Du och jag har sannolikt ätit flera ägg som varit befruktade. Men vi vet det inte, vi ser ingen skillnad, och känner ingen smakskillnad. Det är precis som det ska vara, säger Elin Jarl.