Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Massiv regnfront på väg in - och så blir midsommar

En massiv regnfront från Atlanten är just nu på väg in över Sverige. Värst väntas kusten drabbas där det kan falla upp till 20 millimeter regn det närmaste dygnet.

Mörka och tjocka regnmoln närmar sig Skandinavien. 
En robust regnfront ligger just nu över norra Jylland i Danmark och södra Norge.

Fronten närmar sig Sverige och väntas dra in över västkusten under måndagseftermiddagen. 
– Det närmaste 24 timmarna kan vi räkna med riklig nederbörd. Lokalt kan det komma 15-20 millimeter regn längs framför allt västkusten. Sedan drar fronten öster och norr ut, men den mattas av längre inåt landet, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på vädertjänsten Foreca. 

Temperaturerna väntas ligga på runt 15 grader i stora delar av landet under måndagen.
 
Fronten väntas nå in över Sverige vid 16-tiden i dag. Sedan väntas regnet att falla konstant resten av måndagen.
 
I mitten av veckan kan vi räkna med mestadels uppehållsväder.
 
På midsommarafton ser dock regnet ut att komma tillbaka. Ett lågtryck från de brittiska öarna väntas vräka in regn över nästan hela Sverige framot helgen.
 
Håll tummarna för Medelhavsvärmen
På flera håll talar prognoserna just nu för att det kan falla nära 30 millimeter regn på midsommarafton och midsommardagen. 
– Det är väl egentligen bara i södra Götaland om det ser ut att kunna bli fint väder i Sverige enligt vår senaste körning. Men det kan ändras snabbt. Skulle det här lågtrycket ta en nordligare bana, vilket inte är helt omöjligt, kan det bli fint väder, säger Kristoffer Molarin.
 
För samtidigt som blötvädret från Atlanten drar in väntas Medelhavsluft svepa norrut under midsommarhelgen. 
– Att den varma luften kommer upp ganska säkert. Hur varmt det blir har att göra med vilken bana lågtrycket från Atlanten tar. På midsommardagen kan vi mycket väl få högsommartemperaturer över 25 grader. Har vi tur kan vi få det även på midsommarafton, säger Kristoffer Molarin. 

De närmaste 24 timmarna har vi dock riktigt blötväder att ta oss igenom då den tunga regnfronten just nu är på väg in över Sverige.