Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Med båt utmed Slumpån

En vacker höstdag i början av oktober, då solen strålar från en klarblå himmel och luften är frisk och sval, är det passande med en stilla båttur uppför Slumpån.

Det finns en liten iläggsplats för båt vid Sjuntorps brandstation och den fina gamla byggnaden Minnet, till minne av Johannes Johansson, fabrikör på bomullsspinneriet.

Den lilla ekan läggs lätt i där för en tur på ån. Slumpån ringlar sig mjukt förbi kraftverk, hus som ligger nära åkanten, båtar vid små bryggor och båtar som nu ligger på land inför vintern.

Den mynnar ut i Göta älv vid Torpa säteri väster om samhället.

Färden går stilla mot Velanda där strandkanten numer har förstärkts för att minska risken för ras – speciellt där det finns bostäder.

Genom åren har ung som gammal gärna metat i Slumpån och visst går det att dra upp en fin gädda.

Det lilla textilindustrisamhället och bruksorten Sjuntorp hade en gång i tiden Sveriges näst första bomullsspinneri – AB Sjuntorp – som öppnade 1813 vid vattenfallet i Slumpån. Det hade sin höjdpunkt på 1940-talet med 1 200 anställda.

Företaget stod i mångt och mycket för bostadsbyggande och samhällsservice. Fabriken använde Slumpån till att flotta bomull. och Fabriken såldes ut 1982, men många minns än i dag hur det var att arbeta där.

Kor och tjurar kikar intresserat upp när båten glider förbi, träden går i höstens färger och stora mängder rönnbär lyser klarröda strax över vattenytan. Trots en nordlig vind ger träden lä och solen kan ge lite värme.

Flera svenska storfilmer är inspelade i det vackra området som exempelvis Under solen med Rolf Lassgård där han spelade bonden Olaf med passande lantliga miljöer runt Sjuntorp och Slumpån.

Båten glider förbi en fin röd soffa alldeles vid strandkanten och när båten dras upp igen vid brandstationen är det också fyra brandmän där från Sjuntorps deltidsbrandkår. De är på väg ut på övning och ser till att allt går tryggt till.