Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under dagen har det varit mycket trafik på Göteborgs gator, bland annat en militärambulans, Munkebäcksmotet. Bild: Stefan Berg
Under dagen har det varit mycket trafik på Göteborgs gator, bland annat en militärambulans, Munkebäcksmotet. Bild: Stefan Berg

Midsommartrafiken i Västsverige – allt om trängseln och trafikstörningarna

Midsommarhelgen är en av Sveriges största resehelger, och trots coronapandemin förväntas många ge sig ut på vägarna och i kollektivtrafiken även i år.
Följ läget löpande i vår rapportering. Läs om tiderna, linjerna och vägarna där det riskerar att vara trångt.

Folkhälsomyndigheten och regeringen har lättat på reserestriktionerna inom landet, och sedan förra helgen är resor inom landet tillåtna. Mindre än en vecka senare är midsommarhelgen nu här, och med det en av årets traditionellt stora resdagar.

Trafikverket räknar med mycket trafik på vägarna i Västsverige, trots den pågående pandemin.

– På E6 och även ett par vägar från Göteborg inåt landet, som riksväg 40, brukar det bli mycket trafik, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

– Inte minst längs E6, vid av- och påfarter till sommarorterna, brukar det bli intensivt i stort sett från Båstad upp mot Lysekil och Strömstad. Vi får se lite i år hur det kommer se ut, om till exempel 50-personersregeln påverkar trafiken. Det är en helt ny situation för oss och hela Sverige, så det kommer vi inte veta förrän efteråt.

LÄS MER: Flera midsommarfiranden i Göteborg inställda

Rekommenderar de stora vägarna

Samtidigt som det riskerar att bli trångt på de stora vägarna, är det dessa som Trafikverket rekommenderar.

– De stora vägarna är också de bästa vägarna, inte minst i närområdet kring Göteborg när man kommer utanför stan. Motorvägarna sväljer väldigt mycket trafik, och även om det är mycket trafik är fortfarande mötesseparerade vägar betydligt säkrare. Även vägar med mycket trafikkameror vet vi är säkrare, för där sänks hastigheten.

Bengt Olsson, presschef Trafikverket, uppmanar trafikanterna att ta det lugnt i midsommartrafiken. Bild: Kerstin Ericsson, Trafikverket
Bengt Olsson, presschef Trafikverket, uppmanar trafikanterna att ta det lugnt i midsommartrafiken. Bild: Kerstin Ericsson, Trafikverket

Trafikverket har pausat i stort sett samtliga vägarbeten från midnatt mot torsdagen till klockan 15 på fredagen, för att underlätta trafikflödet, enligt Bengt Olsson.

Han uppmanar alla resenärer att ta det lugnt på vägarna.

– Egentligen vill jag haka på coronauppmaningen om att hålla avstånd. Inte minst skulle jag vilja att de som för första gången kör med tungt släp eller husbil väljer de säkrare vägarna och tar det lite lugnt.

Trafikverket räknar med att midsommartrafiken börjar märkas av på allvar från lunchtid på torsdagen, och pågår fram till klockan 20 innan den börjar tunnas ut från storstäderna. På fredagen är prognosen att det blir trångt från tidig morgon till 14-tiden.

– Jag uppmanar alla att vara lite snälla och låta resan ta den tid det tar. Låt resan vara en del av ledigheten och midsommarfirandet. Att stressa är ett av de största misstagen man kan göra på vägarna i de här tiderna.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren: ”Midsommar ett högriskprojekt”

Västtrafik förstärker linjer

Även Västtrafik räknar med många resenärer, trots coronapandemin.

– Möjligtvis blir det något färre resenärer än vanligt på grund av de rekommendationer som ändå finns från myndighetshåll, säger presschefen Mette Ramquist.

Fakta: Folkhälsomyndighetens råd om kollektivtrafik

”Du har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt. I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik.

Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör om möjligt undvikas.

Du kan dock använda kollektivtrafik vid resor till arbete eller sjukvård om du inte har något annat alternativ.

Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.”

Källa: Folkhälsomyndigheten

– Vi uppmanar alla att tänka efter en extra gång innan man ger sig ut och reser. Det är ett antal linjer som det kan bli trångt på, men vi förstärker också trafiken under midsommar och köra så mycket vi kan.

LÄS MER: ”Jag blir förbannad när de släpper på restriktionerna”

Bland annat förstärker Västtrafik busstrafiken från Göteborg norrut mot ett antal orter på Bohuskusten samt tågtrafiken på Bohusbanan och Viskadalsbanan. Sedan tidigare är båttrafiken dessutom förstärkt mot södra skärgården.

">
Mette Ramquist, presschef Västtrafik, uppmanar resenärerna i kollektivtrafiken att lyssna på råden och ta eget ansvar. Bild: Eddie Löthman/Västtrafik
Mette Ramquist, presschef Västtrafik, uppmanar resenärerna i kollektivtrafiken att lyssna på råden och ta eget ansvar. Bild: Eddie Löthman/Västtrafik

Trots det riskerar det att bli trångt ombord på fordonen.

– Här har alla ett väldigt stort eget ansvar att hålla avstånd. Är bussen full tycker vi inte att man ska kliva på utan vänta på nästa.

Baserat på tidigare midsomrar brukar flest resa kollektivt mellan klockan 14 och 18 på torsdagen, och mellan 09 och 15 på fredagen.

– Har man möjlighet att resa en annan tid är det bra, säger Mette Ramquist.

LÄS MER: Grillförbud och vattenrestriktioner kan vänta