Strandskräp. Såhär ser det ut på fler platser långs vår kust. Bilden är tagen i samband med en strandstädning på Koster i våras.
Strandskräp. Såhär ser det ut på fler platser långs vår kust. Bilden är tagen i samband med en strandstädning på Koster i våras.

Miljonbidrag för ren kustlinje

960 000 kronor. Så mycket får stiftelsen Håll Sverige Rent för arbete i EU-projektet Ren Kustlinje som pågår i bland annat Skagerrak.

ANNONS
|

Det är Havs- och vattenmyndigheten som under måndagen meddelade att de ger närmare en miljon i bidrag till en av projektets partners. Ett bidrag som Håll Sverige rent hade ansökt om.

I Sverige ingår 34 olika partners i projektet där bland annat Håll Sverige rent bidrar genom tre olika aktiviteter; Kampanjen "Vi håller kusten ren", utvecklingen av konceptet "Skräpdykets dag" och utveckling av "Nya angreppssätt för spridning av information om marin nedskräpning till barn och ungdom".

– På vår önskelista har det stått att vi ska kunna utveckla vårt dykarbete med Skräpdykets dag och detta kommer vi kunna göra nu, tack vare dessa pengar. Att göra dessa dykningar är uppskattat och publikt. Samtidigt får dykklubbar som ibland gör skräpdykningar själva publicitet när vi jobbar tillsammans, säger Eva Blidberg, områdesansvarig för Rent hav på Håll Sverige rent.

ANNONS

Konceptet att sprida information till barn och ungdomar kommer sjösättas under 2018 då stiftelsen har samlat information från åren i projektet och hoppas då även kunna presentera fler resultat, men också lösningar på hur man i framtiden kan jobba för renare kust och hav.

Ren kustlinje ingår i EU:s Nordsjöprogram som är ett transnationellt samarbetsprogram mellan de sju länderna Norge, Storbritannien, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Flandern (Belgien) och Sverige.

"Problemen med marint skräp i Västerhavet är i många fall gemensamma för länderna i området varför även åtgärderna för att minska marint skräp kan vara gemensamma. Utbyte av både kunskap och erfarenheter mellan parterna är väldigt viktigt", skriver Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

Sotenäs kommun ansvarar för projektledningen i Ren kustlinje.

Fakta: Övergripande mål för Ren Kustlinje

att skapa en plattform för det långsiktiga arbetet inom det geografiska området (Interreg KASK)

att koppla arbetet till pågående arbete inom Helcom och OSPAR

att utveckla arbetsformer och finansieringsmodeller för att omhänderta marint skräp och avfall

att utveckla gemensamma forskningsmetoder samt föra ut resultaten på en lokal nivå

att gör fler medvetna om problemet samt öka kunskap och engagemang kring marint skräp

Källa: renkustlinje.se

ANNONS