Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson utesluter inte att mindre orter tvingas sätta ett tak för antalet turister för att klara att det sociala distanseringen upprätthålls i sommar.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson utesluter inte att mindre orter tvingas sätta ett tak för antalet turister för att klara att det sociala distanseringen upprätthålls i sommar. Bild: Sören Andersson/TT

Mindre orter på västkusten kan behöva begränsa antalet turister

För mindre orter längs västkusten innebär sommarsäsongen som regel mångdubblad befolkning. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson utesluter inte att vissa kommuner kan behöva införa lokala begränsningar för hur många människor som är välkomna på olika platser.

ANNONS
|

Många semestermål i Västra Götaland är mindre orter, som vanligtvis har en ganska liten befolkning. Med sommaren kan plötsligt antalet människor på samma plats mångdubblas.

Frågan är hur orter som Smögen, Grebbestad och andra kustpärlor ska klara en turistinvasion – samtidigt som det viktigaste budskapet från statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndigheten är att alla restriktioner om social distansering måste upprätthållas, annars kan reseförbud komma att återinföras.

Restriktionerna måste följas

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att regeringen öppnar för inrikes resor från den 13 juni eftersom man gör bedömningen att resan i sig inte bidrar till ökad smittspridning. Men om det ska fungera bygger det på att restriktionerna ligger fast, och följs.

ANNONS

I Västra Götaland är de flesta turistorterna mindre orter, hur ska man säkerställa att den sociala distanseringen fungerar där?

– Det handlar om det man redan gjort under pandemin och upprätthåller avstånd på kaféer, barer och restauranger, därför har vi bestämt att man ska kunna belägga verksamheter som inte fungerar med vite. Eller till och med stänga dem. Begränsningarna med 50 personer på allmänna samlingar kvarstår också, och det måste varje kommun se till att det upprätthålls, säger hon.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att han varit ganska mycket i Bohuslän och han förstår problematiken. De geografiska förhållandena sätter vissa gränser för hur många människor som kan vistas på vissa platser, konstaterar han.

Det kan behövas en gräns

Hur ska man göra för att säkerställa att den sociala distanseringen fungerar där?

– Det ligger ett stort ansvar både på länsstyrelsen och kommunerna att se till att de riktlinjer som kommer att gälla för badplatser, båthamnar och allt vad det nu är efterlevs. Det kommer att krävas insatser för att det ska fungera, säger Johan Carlson.

Är det möjligt för den typen av orter att ha lika många turister som vanligt eller måste man sätta en gräns?

– Jag tror att man måste analysera det på lokal nivå. Jag kan tänka mig att vissa kommuner, inte minst i Bohuslän kan behöva införa begränsningar, och sätta ett tak för det maximala antalet och då måste folk rätta sig efter det.

ANNONS
ANNONS