Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bohusläningens nyhetschef Julia Forsberg och chefredaktör Ingalill Sundhage. Bild: Lasse Edwartz
Bohusläningens nyhetschef Julia Forsberg och chefredaktör Ingalill Sundhage. Bild: Lasse Edwartz

Missa inte våra superlokala nyheter

Du vet väl att du som är prenumerant på Bohusläningen nu har möjlighet att hålla koll på allt som händer på din gata? Med vår tjänst Superlokalt väljer du själv vilka områden du vill ha järnkoll på.

Med Superlokalt få får du direkt i din mobil eller dator reda på allt som händer där du bor, där du jobbar, där barnen går i skolan, vid sommarstugan – eller vid vilka geografiska positioner du vill.

Superlokalt är en ny tjänst som skannar av nyheter och information från flera olika källor och placerar ut dem geografiskt på en karta över Bohuslän. Händelserna är inte bara lokala nyheter från Bohusläningen utan Superlokalt hämtar också information från andra medier, kommuner och myndigheter som räddningstjänsten samt polisen. Sedan samlas allt på ett ställe: Superlokalt. Och tjänsten kommer att växa under den närmaste tiden.

– Det här är en tjänst som är under utveckling och som kommer att bli ännu bättre i framtiden, säger Bohusläningens chefredaktör Ingalill Sundhage.

Så hittar du Superlokalt

För att hitta till tjänsten så klickar du på Superlokalt uppe i navigationsmenyn. Det finns två vägar, antingen klickar du på den lilla ”kart”-ikonen bredvid sök-fältet, eller så går du via menyraden vidare till A till Ö – under bokstaven S väljer du sedan Superlokalt.

Här hittar du också Superlokalt

Väl där så kommer du att se en karta med ett antal markeringar. Dessa symboler markerar händelser som inträffat på just den position som de visas på. Om du klickar på en av symbolerna så får du upp en kort beskrivning av just den händelsen. Därifrån kan du sedan lätt klicka dig vidare till en mer komplett artikel.

Så håller du koll på din gata

Genom att klicka på ”skapa bevakning” så väljer du olika bevakningsområden. Du kan välja att bevaka ett enda område, eller flera stycken. När du skapar en bevakning så utgår den ifrån en exakt geografisk position som du väljer, sen får du välja hur stor omkrets runt den positionen som du vill bevaka. Om du bor centralt så kanske du föredrar en lite mindre omkrets och om du bor längre bort från stadskärnan så kanske du föredrar en lite större omkrets.När du skapar dina egna bevakningar så kan du på enkelt sätt namnge dem så att det blir lättare att hålla koll. Till exempel: ”Hemma”, ”Jobbet”, ”Stugan” - eller vad du vill.

I den nya bevaknignstjänsten Superlokalt kan du se vad som händer i det område som du själv väljer att bevaka..
I den nya bevaknignstjänsten Superlokalt kan du se vad som händer i det område som du själv väljer att bevaka..

När det händer något i dina bevakningsområden så kommer du att kunna se det i notifikationsklockan uppe i navigationsmenyn på sajten och i Bohusläningens nyhetsapp. Du kommer också att få en summering av veckans händelser med e-post.

Läs om dina nya grannar

Samtidigt som lanseringen av Superlokalt satsar Bohusläningen nu också på nyheter om bostadsaffärer och företag.

Från och med nu kan man på vår sajt hitta mängder av artiklar om hus som fått nya ägare och företag som startats upp i vårt område.

Texterna produceras av en robot som är framtagen av företaget United Robots, samma företag som sedan tidigare redan levererar automatiska sportreferat till Bohusläningen. De förvandlar alla lagfarter och nyheter om företag till korta artiklar

– Vi har länge rättat oss efter närhetsprincipen som säger att det som ligger nära geografiskt är det som intresserar oss mest. Mindre saker som sker runt knuten är ofta av större intresse för våra läsare än större händelser långt bort. Så vi hoppas att Superlokalt och våra nya automatiska texter ska tas väl emot, säger Julia Forsberg, Bohusläningens nyhetschef, och fortsätter:

– Vårt område präglas också av att det är ett stort antal delårsboende här, och många kan nog tycka att det är extra intressant att få veta vad som händer på sin gata när man inte är där.