Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Missade blodförgiftning – avled två dagar senare

En patient skickades efter bedömning till psykiatrin. Morgonen efter hittades hen medvetslös på grund av blodförgiftning.

I somras bedömde akutmottagningen på Näl en patient med psykiatriska problem. Akutmedicinska avdelningen skickade personen vidare till psykiatrisk avdelning, där patienten lades in.

Men morgonen efter hittar personal patienten medvetslös, det visar sig att patienten har blodförgiftning och hen förs över till intensivvårdsavdelningen. Men den fördröjda behandlingen innebär att patienten inte klarar sig utan avlider efter bara ett dygn på intensiven.

Händelsen har nu lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Chefläkare NU-sjukvården. Bild: Peter Wahlström
Chefläkare NU-sjukvården. Bild: Peter Wahlström

Magnus Söderbergh, chefsläkare inom Nu-sjukvården, är ansvarig för anmälan.

Gjorde man ingen medicinsk bedömning på akuten? Varför upptäcktes inte blodförgiftningen?

– Det är några av de frågor vi vill att pågående utredning ska ge svar på. Det pågår en så kallad händelseanalys av det som hände, var vi brustit och varför. Denna beräknas vara klar inom en månad. Därefter kommer vi sannolikt kunna ge bättre svar, svarar han i ett mejl.

Eftersom patienten hittades livlös på morgonen – hade man haft några tillsyner under natten och uppmärksammat att patienten var dålig?

– Av det vi kan utläsa ur journalen brast vi i detta.

Hade dödsfallet kunnat förhindras om man upptäckt blodförgiftningen direkt?

– Jag utesluter inte det men vill avvakta vad utredningen kommer fram till.

Varför anmäls det först nu, februari, när det hände i juli?

– I detta liksom i många andra fall har våra handläggningstider varit alltför långa. Sedan en dryg månad tillbaka arbetar vi därför annorlunda med hur vi planerar utredningar och bedömer om en händelse ska anmälas till IVO. Vi kommer också genomföra förändringar för att effektivisera och förbättra själva utredningarna.