Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
För att kulturskolor ska kunna nå fler barn i till exempel segregerade områden finns extra pengar. Men flera kommuner missade söka bidraget.

Missade söka pengar till kulturskolan

Nästan 100 miljoner har delats ut till kommuner för att de ska få flera barn att spela instrument eller gå i dansgrupp. Men flera kommuner i vårt område missade att söka pengar.

Bidraget från Statens kulturråd ska användas för att kulturskolorna ska kunna nå fler målgrupper.

– Vi vet att man når medelklassens barn men många står utanför. Vi vill att man ska kunna nå till exempel funktionshindrade barn eller de som bor i segregerade områden. Eller att man har jämställdhetsfokus, vi ser till exempel att det är fler flickor som går i kulturskolan, säger Tua Stenström på Statens kulturråd.

Men utav kommunerna i vårt område var det bara Uddevalla och Orust som har fått pengar. Uddevalla, till exempel, får 800 000 kronor. Det är pengar som de andra kommunerna går miste om eftersom de helt enkelt inte sökte bidraget.

– Det har skett en miss någonstans. När jag fick vetskap om bidraget hade tiden för bidraget gått ut, säger Per Lagerberg som är rektor på musikskolan i Tanum.

Även Munkedals kommun har gått miste om bidraget som skulle kunnat ha inneburit hundratusentals kronor för kommunerna.

– Vi fick ingen information om bidraget. Vi är ju en av få kommuner som inte är med i organisationen Kulturskolerådet och det gör att vi missar mycket, säger Hans Bjernqvist som är enhetschef på Munkedals kommun.

På Statens kulturråd menar man att man mejlat ut information till Kulturskolorna men att man ska vara ännu mer tydlig nästa gång och även skicka till kommunen centralt.

För redan nästa år har kommunerna en ny chans att söka pengar och då är Munkedals kommun med på banan.

– Just nu når vi de grundskoleleverna på frivillig basis, de som är intresserade helt enkel. Men vi behöver se över hur vi kan nå fler, till exempel nyanlända. Vi har en tanke om att gå ihop med andra kommuner och söka ihop, vi har redan ett samarbete med andra skolor, säger Hans Bjernqvist.

Just samarbeten är något som Statens Kulturråd uppmuntrar.

– Det vi skulle vilja är att man hittar samarbetsformer med till exempel fritidsgårdar eller föreningar på plats. Vi tror att det finns en del goda idéer så att fler nås, säger Tua Stenström.