Missing People söker efter försvunna Amela

Senaste livstecknet från Amela är snart fyra dagar gammalt. Under fredagen inleder Missing People en sökinsats efter 24-åringen som polisen misstänker har utsatts för ett grovt brott.
– Hon skulle inte försvinna av egen vilja utan att höra av sig, har systern Ilda Kalac tidigare sagt.

ANNONS
|

Varken polisen eller Amelas systrar har något svar på vad som har hänt henne.

Senast någon hörde av henne var under natten till måndagen, då hon skulle träffa en bekant.

Mannen sitter nu anhållen misstänkt för människorov, och var själv den person som larmades polisen om hennes försvinnande.

Anmälan gjordes under måndagsmorgonen. Amelas systrar hade då inte hört av henne sedan 01-tiden på natten då hon meddelade att hon mådde bra och bara skulle gå förbi den lokala krogen på vägen hem.

LÄS MER:Systern om försvunna Amela: ”Känner hela tiden en oro”

Söks av hundpatruller

Den bekante mannen som är i 40-årsåldern nekar till brott. Mannens uppgifter om var kvinnan sågs är vad som är känt den sista iakttagelsen av henne, och det spåret slutar i området Forshall väster om staden.

ANNONS

De senaste dagarna har polisen sökt med så väl helikopter och använt båtar för att söka av de många vattendragen utanför Grästorp. Förutom ån Nossan finns det gott om mindre sjöar och dammar.

Hundpatruller har även sökt i skogsområdet där det finns uppgifter om att Amela senast befunnit sig.

Än så länge har sökandet inte gett några svar på vad som kan ha hänt henne eller var hon kan vara.

– Vi har hållit på i nära fyra dygn nu med ett intensivt sökarbete enligt de metoder som vi jobbar med gällande försvunnen person. Nu har vi kommit till den punkten där vi egentligen uttömt de primära sökområdena, och då välkomnar vi hjälp i sökandet från bland annat frivillig organisationer, säger kommunpolisen Kristoffer Hjelm, som samordnar polisens och Missing Peoples arbete.

LÄS MER:Amela Kalac, 24, försvunnen i Grästorp – man anhållen

Missing People söker i Grästorp

Under fredagsmorgonen pågår ett febrilt arbete utanför Nossans hotell och vandrarhem strax väster om staden. I luften hovrar en polishelikopter. Representanter från kommunen och på plats och kokar kaffe och ser till att det finns fika till de frivilliga som ansluter för att delta i Missing Peoples arbete.

Kommunanställda planerar också att delta i själva sökinsatsen.

Inne på hotellet har Missing People upprättat en sambandscentral där eventuella senare under dagen kan rapporteras in till. På ett skrivbord ligger kartor över närområdet.

ANNONS

Jan Olof Säll är operativ insatsledare vid Missing People i Skaraborg och berättar om hur hans organisation kommer att söka:

– Vi kommer att söka i området som ligger väster om Grästorp och med Nossan, och ut mot riksväg 44. Det är samma område som polisen i veckan koncentrerat sig på och vi ska nu finkamma området, säger Jan-Olof Säll.

Fredagsmorgonen bjuder på fint väder med sol och klarblå himmel. Temperaturen visar några enstaka plusgrader. Bortsett från en kylig vind är det närmast optimala förutsättningar för syftet.

– Det gör att det kanske kommer ännu fler folk, men nackdelen är att det kan bli sämre framåt eftermiddagen så vi ska försöka komma ut nu klockan 10.00, berättar Jan-Olof Säll

Terrängen som Missing People ska söka i beskriver han som ganska slätt. Då Nossan rinner norrut mot Vänern kommer man också följa åns strömriktning och söka av strandkanterna. Han berättar att organisationen även på låg höjd kommer flyga med drönare längs med Nossan.

Jan-Olof Säll säger att situationen är svår. En kvinna är försvunnen och har varit det i flera dagar.

– Det är det väldigt jobbigt, men vi måste ta på oss den professionella biten och huvudsyftet är att hitta kvinnan, säger han.

ANNONS

Samtidigt som sökandet pågår efter kvinnan pågår också andra typer av utredningsåtgärder.

Misstänkt begärd häktad

Under förmiddagen meddelade åklagarmyndigheten att mannen som misstänks ha rövat bort Amela har begärts häktad misstänkt för människorov.

I nuläget är det oklart vilka bevis polisen har eller vad som i nuläget gör att polisen kan anse att han är misstänkt.

– Polisen genomför husrannsakan, tekniska analyser och förhör, uttryckte kammaråklagare Lars Johansson i ett pressmeddelande på onsdagen.

Kommunpolisen Kristoffer Hjelm säger att han inte kan svara på uppgifter om själva brottsutredningen, men konstaterar att själva sökinsatsen så här långt inte har gett det polisen önskat.

– Men tittar vi på sökandet står vi oss ganska slätt och vi är tacksamma för den hjälpen som nu kommer in från olika organisationer. Det finns ingen motsättning i vem som hittar henne utan det viktigaste är att hon hittas, säger Hjelm.

ANNONS