Under senare tid har Sveriges Radio P4 Väst gjort flera uppmärksammade granskningar av sökorganisationen Fikk som fick sitt genombrott i samband med 17-åriga Wilma Anderssons försvinnande i Uddevalla i november 2019.
Bland annat avslöjades att sponsorpengar hamnat på ett privat konto tillhörande en person i organisationens ledning som även ska ha attesterat sina egna utlägg. Kritiken ledde bland annat till att den ansvarige nyligen valde att lämna organisationen.
LÄS MER: Hård internkritik mot Fikk – sponsorpengar uppges ha gått till grundaren
LÄS MER: Fikks ordförande lämnar efter hårda kritiken
LÄS MER: Sökorganisationen Fikk får bonus för uppmärksamhet i media
Avhopp och interna stridigheter
Nu riktas ljuset mot Missing People – den sökorganisation som Fikk hade sin grund i och som bildades efter avhopp och interna stridigheter inom Missing People.
Granskningen uppges visa att ledande personer inom Missing People tecknat ett hemligt avtal med ett telemarketingbolag som varade under åren 2014-2016.
Det hemliga avtalet visade sig vara till organisationens nackdel.
Upplägget gick ut på att Missing People skulle få en fast intäkt på försäljning av sponsorpaket. En miljon kronor första året, 1,8 miljoner andra året och 2,5 miljoner tredje året – oavsett hur mycket bolaget sålde.
Lokalavdelningarna inom Missing People blev allt fler – men några pengar syntes aldrig till på lokal nivå. En person som vid den tiden var aktiv i organisationen i Jönköping berättar för P4 Väst:
– De hade då öronmärkt pengar till Jönköping lokalt, men vi såg ändå aldrig de pengarna. Vi fick ingenting, säger personen.
Enligt uppgift till SR handlade stoppet i pengaflödet om att en stor del av miljonerna stannade inom telemarketingbolaget.
Vd:n vill inte kommentera
Bakom försäljningen av sponsorpaketen stod ett större företag och pengarna gick via ett aktiebolag. Vd:n för det större företaget vill enligt P4 Väst inte kommentera avtalet.
En anonym säljare som arbetade där under 2014 säger:
– Vi var säkert uppåt 30 säljare som sålde för Missing People. Ibland sålde jag för runt 70 000 kr i månaden. Det var ganska normalt. Vissa sålde mindre, andra mer.
Enligt P4 Väst omsatte telemarketingbolaget minst 40 miljoner kronor under de tre åren.
”Bland det värsta man göra”
Sponsorerna fick veta att intäkterna gick oavkortat till verksamheten – men enligt de årsredovisningar som P4 Väst gått igenom var Missing Peoples andel 5,3 miljoner kronor under de aktuella åren.
Eftersom ersättningen var fast bidrog den extra försäljning som uppmärksammade fall, exempelvis sökandet efter Lisa Holm, till att en stor del av pengarna enligt upplägget stannade hos telemarketingbolaget.
En av de lokalt aktiva inom Missing People säger till radion:
– Alltså att driva en sån här verksamhet på folks olycka det måste vara bland det värsta man någonsin kan göra.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Bohusläningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.