Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Bortrövandet blev starten till en omfattande polisinsats på tisdagen. Bild: Adam Ihse
Bortrövandet blev starten till en omfattande polisinsats på tisdagen. Bild: Adam Ihse

Misstänka kvinnan förlorade vårdnaden om sina barn

Den kvinna som misstänks ha rövat bort en bebis i Göteborg förlorade nyligen vårdnaden om sina egna barn, rapporterar Aftonbladet. Tingsrätten ansåg att hennes missbruksproblem och psykiska ohälsa gjorde henne oförmögen att ge dem en trygg uppväxt.

Det är Aftonbladet som på fredagen kommer med nya uppgifter om den 39-åriga kvinna, som nu är begärd häktat för att i tisdags ha rövat bort en sex månader gammal bebis på Hisingen.

Enligt ett dokument som tidningen tagit del av beslutade Göteborgs tingsrätt så sent som för två veckor sedan att kvinnan, mot hennes vilja, skulle förlora vårdnaden om sina barn.

Som skäl angav tingsrätten att kvinnans missbruksproblem och psykiska ohälsa gjorde henne oförmögen att ge sina barn en trygg uppväxt.

Som tidigare har rapporterat är den misstänkta kvinnan välbekant både för polis och socialtjänst. Det rör sig bland annat om stöld och snatterier, men också något enstaka våldsdåd.

LÄS MER: Misstänkta kvinnan – missbrukare som tvångsvårdats

Trasslig bakgrund

I samband med att hon dömdes för ett antal snatterier i september 2017 beslutade hennes hemkommun om tvångsvård.

Förvaltningsrätten tillstyrkte i ett utlåtande:

"Den här personen har ett fortgående narkotikamissbruk. Hon utsätter sin fysiska och psykiska hälsa för allvarlig fara då hon är hemlös och vistas i miljöer där hon blivit misshandlad och hotad med kniv.

Genom att hon inte har en trygg boendemiljö och inte har någon professionell hjälp för sitt missbruk och sina psykiska problem löper hon en uppenbar risk att förstöra sitt liv.

Hon kan även komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående".

Begärd häktad

LÄS MER: 39-årig kvinna begärs häktad – misstänks ha tagit bebis

Det var i tisdags eftermiddag som den sex månader gamla bebisen försvann från en förskola i Hisings Kärra på Hisingen. Omkring två timmar senare påträffades flickan på en parkeringsplats utanför ett köpcentrum i Bäckebol, sju kilometer bort.

Strax därefter greps den 39-åriga kvinnan inne i köpcentret. Hon var då så pass påverkad att hon inte kunde höras av polis initialt.

Brottsrubriceringen var från början människorov, men har sedan dess ändrats till olaga frihetsberövande.

– Skälet till att jag beslutat att ändra brottsmisstanken är att det nu saknas skäl att tro att kvinnan hade i syfte att skada barnet eller utöva utpressning som krävs för att det ska bli fråga om människorov, säger kammaråklagare Hedvig Lundblad vid Göteborgs åklagarkammare i ett pressmeddelande.

I förhör har kvinnan medgett att hon tagit vagnen, men hon nekar till att syftet varit att kidnappa barnet, utan menar att syftet var att stjäla barnvagnen.

På torsdagen begärdes kvinnan häktad. Tid för häktningsförhandling är ännu inte fastställd.

LÄS MER: Bebis i barnvagn försvann – kvinna gripen