Misstänkt för morfinstöld i ambulans

Ampuller hade redan öppnats och limmats ihop. Personal upptäckte stölden av morfin från läkemedelsväskan i ambulansen.

ANNONS
|

Det var i somras en anställd gick igenom läkemedlen i ambulansen. En ampull med morfin hade redan öppnats och limmats ihop. Vätskan i ampullen såg inte ut som den skulle.

När sjukvårdaren gick igenom fler fann personen ytterligare en ampull som öppnats tidigare.

En polisanmälan gjordes och strax efteråt berättade en av de anställda för sin chef om stölderna och ett långvarigt missbruk av narkotika. Det framgår av förundersökningen. Det skulle visa sig att han stulit morfin ett år tidigare. Då saknades ampullen. Vid senaste tillfället ska han ha bytt ut morfinet mot koksalt och limmat igen ampullen.

– Vi upptäckte stölden på samma sätt då eftersom vi hade samma rutiner. Vi kunde alltså identifiera tidpunkten men visste inte vem det var som stulit, säger Björn Kalin som är verksamhetschef för ambulansen inom NU-sjukvården.

ANNONS

Mannen har nu åtalats för stöld och för narkotikabrott, ringa brott.

– Jag tittade först på förberedelse till misshandel men han har inte visat något uppsåt att skada någon. Det går heller inte att visa att det varit någon konkret fara för någon i det enskilda fallet. Ampullerna har gått sönder så fort någon har tagit i dem, säger åklagaren Johanna Maxson.

Den misstänkte hade jobbat på ambulansen ett par år innan stölderna upptäcktes. Han jobbar inte kvar inom NU-sjukvården i dag.

– Han är tagen ur tjänst, säger Björn Kalin och menar att det inte utgjort någon risk för patienter.

– Vi har haft bra rutiner. De var uppstramade redan innan och innebär att vi tittar igenom utrustningen vid varje passbyte, säger Björn Kalin.

Men hur ser du på att en patient kunnat drabbas? – Det som kunnat ha hänt är att en patient inte hade fått den smärtlindring som den behövt. Det hade varit jätteolyckligt och därför har vi sådana rutiner som vi har.

Enligt Björn Kalin är liknande stölder ovanliga inom NU-sjukvården.

– Före det här var det kanske för 7-8 år sedan inom ambulansen mig veterligen.

Hade ni kunnat göra något annorlunda för att upptäcka mannens missbruk? – Jag ser inte det. Att ett missbruk ska uppdagas måste man ha ett skäl till misstanke och det fanns inte innan. Nej, jag tycker vi har varit vaksamma så fort vi har kunnat.

ANNONS

Mannen har erkänt brotten och nu väntar rättegång. Några rutiner har alltså inte förändrats inom ambulansen efter de här stölderna.

– Vi tycker att rutinerna är bra och vi har haft en dialog med hela personalen om det här och visar på vikten att de rutiner vi har, säger Björn Kalin.

ANNONS