Misstänkt farligt föremål vid Landvetter flygplats

Ett misstänkt explosivt föremål orsakade ett stort räddningspådrag vid Landvetter flygplats på måndagskvällen. Upptäckten gjordes vid ett logistikföretag som utrymde personal från byggnaden inne på flygplatsområdet. Nationella bombskyddet larmades och kunde efter några timmars arbete konstatera att föremålet var ofarligt.

ANNONS
|

Larmet om ett misstänkt farligt föremål kom 16.52 på måndagen.

Larmet gick till DHL Express som hanterar internationellt gods på flygplatsen.

– Personalen upptäckte vid röntgen ett föremål som skulle kunna vara explosivt. Enligt de rutiner vi har vid sådana här situationer larmades polisen och kvällsskiftet utrymde byggnaden. Exakt hur många som arbetade där just då är oklart, säger Ann Berglund, marknads- och kommunikationschef vid DHL Express.

Ett omfattande säkerhets- och räddningspådrag drogs igång och räddningstjänsten larmades till platsen efter begäran från polisen.

Enligt polisens uppgift till räddningstjänsten ”rörde det sig om ett kolli som kan vara explosivt.”

– Vår uppgift är att ha beredskap på plats. Vi är där med fem enheter, varav två ledningsfordon, totalt elva man, berättade Johan Eklund, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS

Insats vid godsmottagningen

Den aktuella byggnaden ligger inom flygplatsområdet.

– Men det är cirka 500-600 meter från terminalområdet. Flygtrafiken påverkades inte av händelsen, säger David Karlsson, presstalesperson vid Swedavia, som av polisen fick ärendet beskrivet som en säkerhetsinsats.

Nationella bomskyddet larmades till platsen för undersökning.

– Jag har inga detaljuppgifter, mer än att det är ett misstänkt farligt föremål. Vi arbetar nu med teknisk undersökning, förklarade Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisen.

Vid 19.30-tiden avbröts insatsen sedan bomskyddet konstaterat att föremålet var ofarligt. Vad det var för föremål är oklart.

– Jag har inte den uppgiften, utan fick precis veta att personalen kan återgå till arbetet, säger Ann Berglund vid DHL Express.

Hon säger att det är väldigt sällan som företaget drabbas av den här typen av händelser.

– Även om föremålet visades vara ofarligt så fungerade våra rutiner och ingen av de anställda kom till skada, det är det viktigaste, säger hon.

Delar av området har spärrades av under insatsen men trafiken på allmänna vägar påverkades inte, enligt polisen.

ANNONS