Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkta HVB-mordet: Nämnden får kritik

Alexandra Mezhers misstänkte mördare hade stora psykiska problem. Trots det skrevs han in på HVB-hemmet i Mölndal utan att en utredning gjordes kring vilken boendeform han var i behov av. IVO riktar nu kritik mot stadsdelsnämnden Västra Hisingen för deras handläggning av ärendet.

Det var på morgonen den 25 januari som den unge mannen, som uppgetts vara född år 2000, knivhögg den anställda Alexandra Mezher på HVB-hemmet Living Nordic i Mölndal. Hon avled snart därefter av sina skador. Den misstänkte mördaren hade då varit inskriven på boendet i drygt en månad.

Han anlände till Sverige förra sommaren som ett ensamkommande flyktingbarn och hamnade först på ett asylboende. Senare jourplacerades han hos en nära släkting och dennes familj.

Kopplat till förundersökningen finns ett utlåtande från IFO (Individ- och familjeomsorgen) inom stadsdelen Västra Hisingen. I den står att jourfamiljen under hösten slog larm flera gånger då den misstänkte vid flera tillfällen hade försökt att ta sitt liv men också vid ett tillfälle ha uttryckt en önskan om att skada andra.
 

ANNONS

LÄS MER: HVB-mordet: Larmrapporter – gång på gång


Under en tid var han inlagd på BUP-akuten och i december meddelade jourfamiljen att de inte längre orkade ta hand om honom. I slutet av december placerades han på Living Nordic efter att ett annat hem hade avböjt med motiveringen att mannen hade en alltför allvarlig problematik.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar nu kritik mot stadsdelsnämnden Västra Hisingen för att socialtjänsten inte gjorde en utredning kring den unge mannens behov av andra boendeformer inför placeringen.

– Enligt socialtjänstlagen ska man alltid i samband med en omplacering utreda vad den unge behöver för insats. Alla boendeformer har olika inriktningar och kan matcha olika behov, men om inte en utredning görs så vet man ju inte vilka behov som finns, säger Maria Björklund, enhetschef på IVO:s avdelning sydväst.
 

Alexandra Mezher dödades på sitt jobb. Bild: Jonas Lindstedt

I IVO:s beslut framgår att man intervjuat anställda på socialtjänsten som förklarat att man tillsammans med familjehemmet muntligen informerat föreståndaren på HVB-hemmet om den unge mannen.

De har också sagt att det var på grund av tidsbrist som man inte genomförde någon utredning inför placeringen samt att det generellt sätt varit svårt att finna plats för ungdomar på HVB-hem på grund av det ökade antalet barn och unga som anlänt till Sverige.

– Jag tycker att det skett en god samverkan mellan socialsekreterare och personal på boendet, men självklart skulle vi ha upprättat de dokument som saknas, så vitt jag kan bedöma, säger Ylva Morén, områdeschef på IFO inom stadsdelen Västra Hisingen.

Hon tillägger att man nu ska gå igenom beslutet med den berörda enheten. 

IVO kritiserar också nämnden för att inte ha upprättat någon vårdplan eller genomförandeplan för den unge mannen. Socialtjänsten har också brustit i att dokumentera uppdraget till HVB-hemmet.

Vad gäller Living Nordic har inte IVO funnit några brister i verksamheten som bidragit till eller orsakat den tragiska händelsen i januari.


LÄS MER: Alexandra dog efter hugg i benet