Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Misstänkte bombmannen hittad död vid Stenpiren i Göteborg

Den man som misstänks ligga bakom sprängattentatet mot ett bostadshus i Göteborg för drygt en vecka sedan har hittats död. Det uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Han hittades i vattnet vid Stenpiren i Göteborg under onsdagsförmiddagen.

GP rapporterar att polisen vid 9:30-tiden fick ett larm om att en person hittats i vattnet vid Stenpiren i Göteborg. När polis tillsammans med räddningstjänst kontrollerade saken kunde de konstatera att personen var död.

Inledningsvis kunde polisen inte gå ut med information om den avlidne. Men vid 13:30-tiden meddelade åklagarmyndigheten via ett pressmeddelande att personen är identifierad och att anhöriga underrättats.

Den avlidne personen är den man i 55-årsåldern som misstänks ligga bakom bombattentatet mot ett bostadshus i Annedal i Göteborg, och som sökts av polis.

– Det är skönt att han nu är hittad – även om vi hade hoppats att han skulle vara vid liv. Vi förstår att det faktum att sökandet dragit ut på tiden har skapat oro bland allmänheten. Nu fortsätter utredningsarbetet för att få en klarare bild av händelseförloppet och orsakerna till explosionen, säger polisens kommenderingschef Anders Börjesson i ett pressmeddelande.

Efterlyst i hela världen

Det var tidigt på morgonen den 28 september som det skedde en explosion i ett flerfamiljshus i stadsdelen Annedal, och som en följd av explosionen började det också brinna i byggnaden. Boende fick evakueras och flera personer fick köras till sjukhus.

Två dygn senare meddelade polis att det fanns en misstänkt för sprängdådet, och att personen var anhållen i sin frånvaro. I måndags häktades den misstänkte i sin frånvaro, och efterlystes internationellt. Ett intensivt sökande har pågått efter mannen men han har inte setts till efter explosionen. Fram till att han hittades under onsdagen.

LÄS MER: Misstänkt bombman efterlyst i hela världen

Utredningen fortsätter

Trots att den eftersökte nu har hittats död fortsätter utredningen av händelsen, som rubriceras som försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Förundersökningen mot den misstänkte mannen kommer läggas ner, men förundersökningen i övrigt kommer fortsätta för att fastställa orsaken till explosionen och utreda om det finns andra gärningsmän, säger kammaråklagare Maria Thorell i pressmeddelandet.

Det finns ännu ingen officiell dödsorsak, men enligt åklagarmyndigheten misstänker man inget brott bakom dödsfallet.

Explosionen i Annedal – detta har hänt

Tisdag 28/9

• Strax före klockan fem på tisdagsmorgonen kom larm om en explosion i ett flerfamiljshus i Annedal i centrala Göteborg.

• Räddningstjänsten larmades till platsen med 18 enheter. Även bombskyddet, polis och ambulans var snabbt på plats.

• Minst 23 personer fördes till sjukhus. 16 personer behövde vård varav fyra med allvarliga skador. Det handlade om tre kvinnor, en i 60-årsåldern, en i 70-årsåldern och en i 80-årsåldern, samt en man i 50-årsåldern, enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset.

• Boende från 140 lägenheter evakuerades från byggnaden.

• Det dröjde till tisdag efter lunch innan räddningstjänsten hade kontroll över elden.

• Polisen hade inledningsvis få uppgifter om vad som hänt, men har startat en särskild händelse med anledning av explosionen. En förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet, alternativt ödeläggelse har inletts.

• Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson, sa under en presskonferens på platsen på tisdagsförmiddagen att man inte ser några naturliga förklaringar till explosionen.

• Erik Nord, polischef i Storgöteborg, säger att polisen arbetar förutsättningslöst. De tydligaste spåren är att det är en utplacerad sprängladdning för att skada och skrämma eller någon typ av gasläcka. I fastigheten finns ingen gas, men det löper ledningar i anslutning till byggnaden.

Onsdag 29/9

• Ett dygn efter explosionen vet polisen fortfarande inte exakt vad som föregått händelsen.

• Majoriteten av de skadade har kunnat lämna sjukhuset.

• Under onsdagsmorgonen meddelade Sahlgrenskas pressjour att en person fortfarande intensivvårdas för sina allvarliga skador efter explosionen.

• Räddningstjänsten meddelade under onsdagsmorgonen att skadorna på fastigheten är större än de först befarat.

• Vid 09.30 avslutade räddningstjänsten sin insats och lämnade över den misstänkta brottsplatsen till polisens tekniker och nationella bombskyddet.

• Mot kvällen öppnades Övre Husargatan upp för trafik.

Torsdag 30/9

• På torsdagen meddelade polisen och åklagare att en person är anhållen i sin frånvaro, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott.

• Under torsdagseftermiddagen slog polisen till mot en lägenhet i Annedal i jakten på mannen. Ingen har dock gripits.

• Under torsdagen riktades det också ett bombhot mot en vårdcentral i det närliggande området Olivedal. Ett större område spärrades av och vårdcentralen samt en förskola som låg innanför det avspärrade området evakuerades. Insatsen ska ha varit kopplad till explosionen tidigare i veckan, uppger poliskällor för GP.

Fredag 1/10

• Under fredagen fortsatte jakten på den misstänkta mannen som nu är efterlyst nationellt.

• Polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler säger att polisen inte är oroliga för att något mer ska hända utifrån det de vet om mannen och att det generellt inte finns någon anledning för allmänheten att inte känna sig trygg.

Lördag 2/10

• Under natten mot lördag har det inte skett några större insatser i ärendet, men polisen jobbar med tips och har bland annat kontrollerat flera olika adresser.

• Trots att man nu letat efter mannen i flera dagar är han fortfarande inte funnen men polisens presstalesperson Christer Fuxborg säger att man förr eller senare kommer hitta honom. Man arbetar med att kartlägga mannen och tipsen från allmänheten rullar in.

Söndag 3/10

• Under söndagen har den misstänkte mannen fortfarande inte lokaliserats och polisen fortsätter att arbeta med oförändrad kraft.

Måndag 4/10

• Den misstänkte mannen häktades i sin frånvaro av Göteborgs tingsrätt.

Tisdag 5/10

• Mannen efterlystes över hela världen.

Onsdag 6/10

• En död person hittas i vattnet vid Stenpiren i Göteborg. Under eftermiddagen meddelar Åklagarmyndigheten att den avlidne är den misstänkte bombmannen.