Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En busschaufför i Göteborg filmades tidigare i höstas av en passagerare när han satt med mobiltelefonen samtidigt som han körde. Chauffören avskedades senare. Foto: Patrik Green/Läsarbild

Mobilanvändande busschaufförer ett stort problem

Varje månad får Västtrafik in över 100 anmälningar om busschaufförer som använder sin mobiltelefon samtidigt som de kör. Ett problem som Västtrafik tar på största allvar och förare som blir påkomna riskerar uppsägning.

Sedan årsskiftet registrerar Västtrafik alla anmälningar som kommer in från deras kunder om chaufförer som använder mobiltelefoner samtidigt som de kör. Och varje månad görs upp till 130 anmälningar.

- Vi ser jätteallvarligt på det, det är förbjudet enligt våra regler att använda mobiler under färd. Samtidigt är det bra att våra kunder hör av sig, vi behöver veta så att vi kan komma till rätta med problemet, säger Kristian Lans, presschef på Västtrafik.

Det finns flera fall där kollektivtrafikresenärer fotograferat eller filmat chaufförer som sms:ar eller gör annat med sin mobiltelefon samtidigt som de kör. Det har också lett till att ett antal chaufförer har avskedats.

- I de fall där vi kan identifiera vilken förare det är kallas den till ett enskilt samtal hos sin arbetsgivare på de olika företagen som kör för oss. Har det inte skett förut så är det en varning i första hand men är det allvarliga händelser så är det uppsägelse. Jag har själv varit med om ett par tre stycken sådana fall, säger han.

Kan du säga hur många chaufförer som har sagts upp totalt på grund av att de använt mobiltelefon under körning?

- Nej, jag kan inte göra det. Det är de olika trafikföretagen som är arbetsgivare åt förarna och Västtrafik för inte den typen av statistik i dagsläget.

Hur viktig fråga är det här för de bolag som ni anlitar?

- Det finns en total samsyn i den här frågan. Vi jobbar väldigt nära våra trafikföretag och vi har en gemensam värdegrund. Det handlar väldigt mycket om att förändra en kultur. Vi har uppe frågan både på ledningsnivå och på de enskilda arbetsplatserna.

Är det så utbrett hatt det handlar om en kultur?

- De allra flesta chaufförer gör ett jättebra jobb och följer reglerna till punkt och pricka. Men det finns ett antal individer som ställer sig över reglerna. Vi är fast beslutna att komma till bukt med de här problemen, men det kommer att ta lite tid.

Kristian Lans säger sig inte känna till någon olycka där det är fastställt att mobilanvändning låg bakom. Han känner inte heller till ifall något fall har blivit en fråga för polisen, då mobilanvändningen kan strida mot lagen om rattsurfning som infördes för snart tre år sedan.