Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Mystiska dimman över västkusten

Under söndagseftermiddagen dök en mystisk dimma upp längs Bohuskusten och flera båtägare fick problem med sikten.
– Det var jätteläskigt och det var det flera som upplevde. Som tur var hade vi nära in till hemmahamnen, säger Amanda von Matern.

Runt klockan tre på söndagen var Amanda von Matern och hennes man ute på en båttur utanför Bohus-Malmön och hade ankrat i närheten av en badplats när en tjock dimma dök upp vid horisonten.

– Först undrade vi om röken kom från en brand. Man kunde se båtar komma ut ur dimman. På tio minuter hade alla båtar som låg ute lättat ankare för dimman började röra sig snabbt mot oss, säger Amanda von Matern.

Dimman kom ikapp Amanda von Matern och hennes man och plötsligt kunde de inte se var de andra båtarna var runt om dem förrän de dök upp på riktigt nära håll.

– Det var jätteläskigt och det var det flera som upplevde. Som tur var hade vi nära in till hemmahamnen. Vi hade inte sett att något sånt här skulle hända på någon av väderapparna, säger Amanda von Matern.

En annan som drabbades av dimman under söndagen var göteborgaren Sara Voxendal som var ute på segeltur utanför Bovallstrand.

– Det såg ut som ett moln som låg strax över vattenytan en bit bort, sen helt plötsligt var det alldeles nära oss, säger hon.

Sikten begränsades och Sara lyckades lägga till i en naturhamn för att vänta ut dimman.

– Vi stannar här tills det lättar, nu vågar vi oss inte ut, säger hon.

Misstogs för brand

Vid halv femtiden larmades räddningstjänsten på Orust om en brand. Det visade sig vara samma dimma.

– Det var ingen brand det handlade om. Det var sjöröken som ställde till det, säger Mats Gustavsson, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Orust kommun.

Sjörök uppstår när vattnet är varmare än luften ovanför. Anette Levin, meteorolog på SMHI menar dock att i detta fall var fenomenet det motsatta.

– Sjörök kan man inte kalla det. I det här fallet rörde det sig om ett dimområde som bildades för att det var en större temperaturskillnad i luften och vattnet där luften var klart varmare. Alltså motsatsen till sjörök. Dimman som bildades var mycket tjockare än sjörök som man oftare ser på vintern.

Dimområden över havet av dessa slag är vanligast under våren när temperaturen i luften ofta är relativt hög jämfört med vattnet. Men även luftfuktigheten spelar roll.

Dimman över Bohus-Malmön. Bakom båtarna kan man inte se mycket mer. Bild: Privat
Dimman över Bohus-Malmön. Bakom båtarna kan man inte se mycket mer. Bild: Privat

– Det verkar som att dimområdet sträckt sig ända från kusten söder om Strömstad till Marstrand. När dimman kommer in över land bränns den dock upp av solljuset för att den inte behåller fuktigheten från vattnet underifrån, säger Anette Levin.

När Amanda von Matern och hennes man kom in till Bohus-Malmön hade dimman lagt sig tjock över husen.

– Husen blev liksom omringade. Men det kändes bra att komma in till land. Några vänner till oss hade sett dimman i Marstrand till och med, säger hon.