Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Mystiska skogsfyndet i Vättlefjäll: Stjärnsnor

På en mossbeklädd sten i Vättlefjäll hittade svampplockaren Stina Heyman något hon aldrig tidigare sett – flera centimeterstora, genomskinliga gelébollar. Förklaringen kan vara fenomenet stjärnsnor.
– Det kändes inte som någonting en människa åstadkommit, säger hon.

Det var under en svamppromenad i Vättlefjälls skogsområde i lördags som Stina Heyman och hennes vänner upptäckte de mystiska geléklumparna.

– De låg så himla random, liksom bara på en sten. Jag har ändå varit en del i skogen men aldrig sett sådana här innan. Man kan se lite konstiga grejer ibland, men jag undrar verkligen vad det var för någonting, säger hon.

Läs mer: Här är svamparna flest blandar ihop

Hon undersökte fynden genom att lukta och klämma på dem med en pinne. Men kunde inte komma på vad det kunde vara.

– Det luktade ingenting och kändes inte som något en människa åstadkommit, säger Stina Heyman.

Stina Heyman upptäckte något hon aldrig tidigare sett under sin svamppromenad i Vättlefjäll. Bild: Karin Jansson
Stina Heyman upptäckte något hon aldrig tidigare sett under sin svamppromenad i Vättlefjäll. Bild: Karin Jansson

Kommer från grodor

Kennet Lundin är biolog vid naturhistoriska museet i Göteborg och förklarar att slemmet troligtvis är vad som blir kvar efter att fåglar ätit grodor. I geléklumpen förvarar grodan sina ägg. När honan lägger äggen på våren ska de skyddas från inkräktare – därför har geléklumpen en särskilt bitter smak.

Läs mer: Äldre man försvann under en skogspromenad

Och efter att ha sett bilder och filmer på fenomenet som Stina hittade i Vättlefjäll är Kennet Lundin ganska säker på att det rör sig om något som brukar kallas stjärnsnor.

– Den närmaste förklaringen är att det kommer från en hongroda som tagits av en fågel som öppnat grodan och rivit ut det illasmakande slemmet från grodans äggstockar och äggledare, för att sedan äta upp resten av kroppen, säger han.

Ett par centimeter stora slemklumpar väckte Stina Heyman och hennes vänners uppmärksamhet under en svamppromenad i Vättlefjäll i lördags. Bild: Karin Jansson
Ett par centimeter stora slemklumpar väckte Stina Heyman och hennes vänners uppmärksamhet under en svamppromenad i Vättlefjäll i lördags. Bild: Karin Jansson

Grodäggen ligger i den bittersmakande geléklump som fåglarna sliter ut innan de gnager i sig resten av djuret, berättar Kennet Lundin.

– Troligtvis är det en kråka eller skata som tagit grodan, det är smarta fåglar. De läser av detta och river upp buken.

Läs mer: Extremt ovanligt svampfynd på Orust – luktar kattskit

Sväller i vatten

Geléklumpen är mindre när den befinner sig inuti grodhonan. När den sedan kommer i kontakt med vatten sväller den för att skydda äggen. Något som kan förklara utseendet på Stina Heymans fynd i Vättlefjäll.

– Det liknar material i blöjor som sväller när den kommer i kontakt med vätska. Den blir oerhört många gånger större när den tar upp vatten som den suger åt sig och håller kvar så det blir som klumpar.

Kennet Lundin berättar att uttrycket kommer från engelskans ord för fenomenet.

– På engelska kallas fenomenet star jelly, vilket direktöversatt blir stjärngelé eller måhända om man vill stjärnsnor, säger han.