Näsingemannen identifierad efter fem års utredning

I fem år har fallet gäckat polisen. Nu har Näsingemannen identifierats som en man från Polen. Det kvarstår dock frågetecken. Polisen vet fortfarande inte vad han gjorde i Sverige.

ANNONS
|

För fem år sedan gjorde en Näsingebo en makaber upptäckt: en dödskalle låg på ängen bredvid hennes bostad. Polisen kom till platsen och spärrade av och hittade så småningom ett nästan fullständigt skelett på ängen.

Läs också: Vill skapa ett ansikte på Näsingemannen

45-årig polsk man

Nu har polisen identifierat den avlidne mannen. Det är en polsk medborgare som var i 45-årsåldern när han dog.

– Vi vill uppmärksamma det för att se om det är någon som känner igen honom, som har haft med honom att göra. Det kan göra att vi kommer någonstans i utredningen, säger Sten-Rune Timmersjö, chef på polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

ANNONS

Läs också: Näsingemannen har fått ett ansikte

Mannen kom till Sverige i juni 2014, två månader senare hittades han död av svampplockare.

– Det är lite oklart varför han kom till Sverige, det är ingenting som vi kan gå ut med i alla fall, säger Timmersjö.

"Dog inte dagen före"

Polisen hanterar dödsfallet som ett mord, eftersom man fortfarande inte vet vad som hänt med mannen. Hur länge den avlidne mannen låg på ängen där han hittades är oklart.

– Eftersom han är skeletterad dog han ju inte dagen före han hittades i alla fall. Men hur lång tid är svårt att säga. Det beror på så mycket omständigheter som väderlek och djurangrepp. Det är många parametrar som spelar in, säger Timmersjö.

Läs också: Polisen vill ha mer tips om Näsingemannen

Polisen tog fram en DNA-profil på mannen som skickades runtom i världen, och det är genom denna man nu har fått en träff.

– Vi skickade ut profilen i världen när han anträffades 2014, och fick svar i fjol vid ett tillfälle.

Brittisk expert rekonstruerade

2016 vände sig polisen till den brittiska experten Caroline Wilkinson, professor på universitetet i Liverpool, för att rekonstruera ansiktet på mannen. Wilkinson har tidigare återskapat huvudet på kung Richard III och helgonet Sankt Nikolaus ansikte, förlagan till jultomten. Hon har även samarbetat med FBI.

ANNONS

I samband med att man publicerade rekonstruktionen fick man in ett antal tips på vem Näsingemannen kunde vara.

– Det är tips från både Sverige och utomlands. Det är tips på specifika personer som kan vara Näsingemannen, men de känns inte jätteheta, sa Sten-Rune Timmersjö till Bohusläningen då.

ANNONS