Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Narkotikasmugglare får fängelse för 67 kilo kat

I nio olika postförsändelser fördes drygt 67 kilo kat in i landet. Nu döms två män för narkotikasmugglingen förra året.

Det är två män i 30- respektive 35-årsåldern som nu döms av Uddevalla tingsrätt. Den äldre av männen, bosatt i Göteborg, döms för att vid ett tillfälle i juli förra året ha medverkat i smuggling av kat. Den yngre av de två, bosatt i Strömstad, döms för att ensam eller tillsammans med någon annan, ha smugglat kat vid totalt nio tillfällen från början av maj till slutet av september förra året.

Narkotikan har beställts utomlands och skickats till Sverige via postförsändelser till Strömstadsbon, förutom i ett fall då det var göteborgaren som tog emot drygt 12 kilo kat. Totalt handlar det om 67, 8 kilo av narkotikan som smugglats in.

LÄS MER: Mannen fick nio paket med posten – tullen tog allt

De båda männen förnekade brott men tingsrätten fäste inget avseen de vid de båda männens berättelser, som dom enligt domstolen var full med oklarheter och motsägelser. Till exempel hävdade Strömstadsbon att han aldrig vare sig hanterat eller transporterat kat. Samtidigt hävdade han att han agerat mellanhand mellan köpare och säljare, och att han en gång tagits av norsk polis när han transporterade 10 kilo kat.

Den äldre av de två döms till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Strömstadsbon döms till sex månaders fängelse.

Kat är en växt som tuggas och verkar centralstimulerande, inte olikt amfetamin. Den är narkotikaklassad.